Очакват се високи изравнителни сметки за парно

Очакват се високи изравнителни сметки за парно | StandartNews.com

От Асоциацията на топлофикационните дружества предупредиха, че се очакват големи изравнителни сметки за парно. Причината е, че абонатите са консумирали голямо количество енергия, която все още не им е фактурирана. От Асоциацията посочиха като причина за проблема новата Наредба за топлоснабдяване, която е в сила от лятото на миналата година, информира БНР.

От Асоциацията на топлофикационните дружества обясниха, че Наредбата е била приета набързо след протестите срещу високите сметки за ток в началото на 2013 година, без да се направи анализ в дългосрочен план какъв ще е ефектът от нея.

"Ако Наредбата е дала възможността по време на отоплителния сезон, който е бил доста по-студен предните две или три години, хората да заплащат малко по-малко, ами в един момент, когато дойде изравнителната сметка, няма как това да не се появи при реална консумация", обясни Тодор Николов от Топлофикация "Варна".

"Ако в Наредбата се определят, примерно, 5 начина за разпределение на енергия, то тогава етажната собственост може да си избира начина как да разпределя - дали ще ползва индивидуални средства за измерване, дали ще ползва разпределители. Нека това да е избор на етажната собственост", добави още Николов.

"Може би е добре да обсъдим тези притеснения на потребителите. Аз напълно ги разбирам и подкрепям техния стремеж да защитят изцяло интересите си", коментира в същото време министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай