Отстраниха кандидат за ЧЕЗ от пазара на ток

Отстраниха кандидат за ЧЕЗ от пазара на ток | StandartNews.com

"Фючър Енерджи" ООД, който се спряга за купувач на активите на ЧЕЗ в България, беше отстранен от пазара на ток, научи "Стандарт".

В ЕСО ЕАД (Електроенергиен системен оператор) e постъпило писмо от "Фючър Енерджи" ООД, с което дружеството само е поискало да бъде отстранено незабавно от пазара на електрическа енергия в страната.

Като мотиви за това искане са посочени невъзможност да осигурява електрическа енергия за своите клиенти, прекратяване на договори с ключови доставчици и натрупване на огромни небаланси в балансиращата група, научи "Стандарт" от свои източници. Във връзка с това постъпило искане ЕСО отстрани "Фючър Енерджи" ООД от пазара на електрическа енергия считана от 0:00 ч. на 2 декември 2017 г.

Според чешки медии, българският търговец на електроенергия "Фючър Енерджи" в консорциум с индийска компания е предпочетен за купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Според твърденията на изданието Hospodarske Noviny българско-индийският консорциум е предложил 8 млрд. чешки крони или 312 млн. евро за активите на ЧЕЗ в България (без ТЕЦ "Варна" който беше продаден отделно) - електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЧЕЗ у нас, соларна електроцентрала и такава на биомаса, както и търговец на ток. За купувач на придобитата от ЧЕЗ през 2006 г. за 206 млн. евро ТЕЦ-Варна е избрана фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър Данаил Папазов. От ЧЕЗ няма официална информация за избран купувач за останалите активи на компанията в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай