Парното поскъпва под 1%, токът до 2%

Парното поскъпва под 1%, токът до 2% | StandartNews.com

Цената на парното ще се повиши с под 1% средно за топлофикациите в страната, а токът за бита ще поскъпне с до 2% от 1 юли. Новите цени на тока и парното бяха поставени на обществено обсъждане в КЕВР, а топлофикациите се обявиха против твърде малкото според тях увеличение. Дружествата внесоха искания за поскъпване на парното в широки граници - от 0,28% в София до 76,8% в Русе и 94,7% в Габрово. По отношение на преференциалната цена за тока, произведен по комбиниран способ, предложенията бяха за увеличение с почти 9% за Топлофикация София, с до над 40% в Русе, Перник и Габрово. Средното поискано увеличение беше 41,2%
Работната група на КЕВР обаче не се съобрази с тези искания и предлага намаление на цената на парното в София с 0,77%, а в Русе увеличението да бъде около 9%. "Топлофикация Габрово" също трябва да намали цената - с 0,22%. Като цяло топлофикациите ще могат да увеличат цената на парното с под 1%, според изчисленията на КЕВР.
Регулаторът предлага от 1 юли токът за бита да поскъпне с до 2%. Най-голямо увеличение е предвидено за абонатите на ЧЕЗ - 1,99%, а най-малка промяна - за клиентите на "Енерго про" - с 0,22%.
Преди дни "Булгаргаз" предложи природният газ да поскъпне с 1,91% от 1 юли. Но поскъпване на газа не е предвидено от КЕВР при изчисленията на цената на тока и парното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай