Павлов: Предприехме мерки за стабилизиране на държавната енергетика

Павлов: Предприехме мерки за стабилизиране на държавната енергетика | StandartNews.com

Около 130 млн. лв. е резултатът от предприетите в последните два месеца мерки за стабилизиране на държавните енергийни дружества. Това каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов, който бе гост на предаването „Лице в лице", съобщиха от Министерство на енергетиката. Той даде за пример събраните от „Булгаргаз" просрочени вземания от топлофикационни дружества на стойност около 40 млн. лв., както и повишената събираемост на концесионни възнаграждения, усвоени гаранции и заведени съдебни искове срещу концесионери, които не ги плащат. В резултат на новия пазарен метод за закупуване на емисии от страна на ТЕЦ „Марица Изток 2" се спестяват 55 млн. лв., каза още министърът в ефира на БТВ. По неговите думи, още около 15 млн. лв. ще бъдат спестени в резултат на предприетите мерки за оптимизиране на паричните потоци на дружествата и преструктуриране на междуфирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ.

Решението за нова цена на природния газ за вътрешния пазар ще бъде взето от регулатора, но дори той да одобри поскъпване с 29.7%, цената пак няма да достигне 405 лв/1000 куб.м., каквато беше през второто тримесечие на 2016 г., поясни Павлов. По неговите думи поскъпването на природния газ е мотивирано с увеличените цени на петрола през последните 9 месеца, което се отразява във формулата за изчисляване на газовите цени. В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос, каза енергийният министър.

Първата пратка от оборудването за АЕЦ „Белене", което българската страна придоби след плащане по арбитражното дело, вече е на пристанището в дунавския град, а до края на август се очаква да пристигне цялото оборудване, стана ясно още от думите на министъра. Как то ще бъде използвано е въпрос на бъдеща енергийна стратегия и политическо решение, смята Николай Павлов. Като аргумент при разглеждане на решението за това той припомни голямата сезонна неравномерност на електропотреблението в страната – от по-малко от 3 хил. до над 8 хил. мегавата.

По разпореждане на министър Павлов екип от МЕ ще направи утре извънредна проверка в мангановата мина в Оброчище. Поводът е ескалиралото в последните дни напрежение между работниците и техния работодател, свързано с искане за навременно изплащане на работните заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай