Петкова: Интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на 2020 г.

Петкова: Интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на 2020 г. | StandartNews.com

В първото тримесечие на 2018 г. трябва да стартира строителството на интерконекторната връзка България-Гърция. А до края на 2020 г. проектът трябва да бъде въведен в експлоатация. Това каза в Кърджали министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че изграждане на газопровода е стратегически проект, който е важен не само за нашата страна, но за цяла Югоизточна Европа. По думите на Петкова вече са подготвени всички документи и в скоро време предстои старта на обществената поръчка за избор на изпълнител.

„От реализацията на проекта страната и икономиката ни ще спечелят сигурност по отношение на доставките, също и конкурентни цени на природния газ", подчерта Петкова.

На въпрос ще продължи ли изграждането на ХЕК "Горна Арда", министър Петкова коментира, че има съвместно дружество, което не е приключило своята дейност. „Въпросът е сложен. Нужни са сериозни промени в законодатеството. В тази връзка през миналия мандат бе създаден съвместна работна група между експерти на министерствата на енергетиката, регионалното развитие и околната среда и водите. Но проектът „Горна Арда" не е отписан", подчерта Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай