Петкова: На път сме да овладеем кризата в енергетиката

Петкова: На път сме да овладеем кризата в енергетиката | StandartNews.com

Кризата в енергетиката сме на път да я овладеем. Правим всичко възможно, правителството има и волята, полага и усилията. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"КЕВР има много важната роля да определи цената на електроенергията в България. Българските граждани нямат основание да се съмняват в професионализма на комисията", каза тя.

Има резерви, за да може да се стабилизира финансовото състояние на сектора без да се повишава цената на тока. Резервите, които обсъждахме с премиера и с работодателските организации и синдикатите на мерки, които отдавна сме обсъждали в правителството, обясни Петкова.

С промените в Закона за енергетиката ще се въведе месечен сертификат, който КЕВР да издава всеки месец. Така ще се прави всеки месец сертификат за закупуване на енергията, коментира още министърът и изтъкна, че досега се е плащало само на годишна база. Сега енергията ще се изкупува само в размер, определен от комисията. От тази мярка ще се спести около 50-60 млн. лв.

Друга мярка е свързана със Закона за ВЕИ-тата, поясни тя. Петкова дори анонсира, че на база на тези резерви КЕВР би могла да определи по-ниска цена на тока.

Фонд сигурност на електроенергийната система ще се формира от 5% вноска от приходите от продажба на всички видове електроенергия. Идеята е този фонд да бъде управляван от управителен съвет, в него ще има 7 члена, коментира министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай