Подготвяме документите за газовата връзка с Гърция

Подготвяме документите за газовата връзка с Гърция | StandartNews.com

„Интерконекторът Гърция-България е стратегически не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа. След като през изминалите две години се свърши сериозна работа, сега проектът се намира на много важен етап от своето развитие", каза министър Теменужка Петкова по време на четвъртото заседание на Групата на високо равнище на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) в Букурещ, Румъния.

В момента се подготвя документация за възлагане на обществени поръчки, свързани с избор на изпълнител за неговата реализация. През октомври предстои да бъде възложена обществената поръчка за избор на инженер-консултант, а през ноември ще стартират процедури за избор на доставчик на тръбите и на строител. От миналата седмица е факт и разрешението за строеж на интерконектора на българска територия. Подобна процедура тече и за гръцката територия. Това показва, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е необратим процес. Очаква се въвеждането му в търговска експлоатация да е през 2020 г." За това информира българският енергиен министър. Тя припомни, че за трета поредна година българското правителство потвърждава държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, работи се и за осигуряване на допълнително финансиране от български и гръцки оперативни програми. „Убедена съм, че благодарение на общите усилия на България и Гърция, с подкрепата на Европейската комисия, проектът ще се реализира в заложените срокове.

По време на срещата страните, участващи в CESEC подписаха Меморандум за разбирателство, допълващ инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяема енергия. Документът допълва подписания от 10-ти юли 2015 г. Меморандум за разбирателство, отнасящ се до предизвикателствата, пред които са изправени държавите от CESEC, отнасящи се до диверсификацията на източниците и сигурността на доставките на природен газ. Страните се ангажират да осигурят устойчива регулаторна рамка в електроенергийния сектор и да предприемат съвместни действия за обединение на пазарите. Тези мерки ще доведат до повишаване гъвкавостта и ликвидността на енергийната система, позволявайки пълноценно използване на регионалния потенциал за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Проектите, с които България ще участва в разширяването на инициативата са междусистемен електропровод между България и Гърция, вътрешни мрежови подсилвания и подсилване на междусистемната връзка България-Румъния.

По покана на министър Петкова следващото заседание на Групата на високо равнище на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) ще се проведе в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай