Подписахме договор за енергийно сътрудничество с Турция

Подписахме договор за енергийно сътрудничество с Турция | StandartNews.com

Енергийните регулатори на България и Турция подписаха споразумение за двустранно сътрудничество, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Документът създава институционалната правна рамка за обмяна на добри практики между КЕВР и Регулаторния орган за енергийния пазар в Турция /EMRA/ и е насочен към повишаване качеството на регулаторната дейност. Споразумението предвижда двата органа да обменят информация за регулаторните политики при спазване на националните законови рамки и изисквания. EMRA и КЕВР ще развиват административния си капацитет чрез участие в специфични обучителни дейности - конференции, семинари и работни срещи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов е изтъкнал, че след посещението на делегация на КЕВР в Турция през 2017 г. между двата енергийни регулатора са установени много добри взаимоотношения. Според него подписаното споразумение за сътрудничество създава добра основа за конкретни резултати от дейността на смесените работни групи, които двата регулатора предстои да формират в области от взаимен интерес - електроенергетика и природен газ. Заявено е било, че след официалното откриване на газопровода ТАНАП и предстоящото завършване на Южния газов коридор за страните от Балканите се създават нови перспективи за доставки на природен газ и за повишаване на енергийната сигурност на региона. Според Иванов откриването на 27.06 т.г. на разширението на транзитния газопровод за Турция в участъка от компресорна станция "Лозенец" до очистно съоръжение "Недялско" има важно значение, защото създава възможност за реверсивни доставки на природен газ между България и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай