Поискаха скок на газа с 32%

Причините били солените доставки и курса на долара

Поискаха скок на газа с 32% | StandartNews.com

 

Цената на природния газ да се повиши с 32,44% от 1 април ще поиска държавният газов оператор "Булгаргаз" от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според разчетите на газовата компания през второто тримесечие на годината цената на суровината трябва да бъде 371,10 лв. (без акцизи и ДДС) за 1000 куб. метра. Цената е без таксата за пренос, която е в размер от 19,73 лева за 1000 куб. метра. Това представлява увеличение с почти 91 лева за 1000 куб. метра. спрямо цената на горивото в момента.
Причината "Булгаргаз" да поиска това голямо увеличение са очакваните по-високи доставни цени на газа от пролетта, както и курса на щатския долар, гласят мотивите на компанията.
"Булгаргаз" ще внесе окончателните си изчисления за цената на природния газ в КЕВР на 10 март, каквито са изискванията на закона.
От 1 януари 2017 г. природният газ поскъпна с 4,65%. В края на 2016 г. от компанията предложи увеличение с 13,53%, но енергийният регулатор не удовлетвори това искане. Мотивът на Комисията да не се съобрази с предложението беше, че с решенията си през годината е дала на "Булгаргаз" 40 млн. лв. надвзет приход

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай