Потреблението на ток през януари скочи с 9%

Потреблението на ток през януари скочи с 9% | StandartNews.com

Потреблението на електроенергия в България в един от най-студените месеци в последните години се е повишило с 8,8%, сочи оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В периода 1–29 януари потреблението е достигнало 4,3 млн. мегаватчаса.

Въпреки увеличеното потребление не се отчита ръст в производството на електроенергия. Данните на ЕСО показват, че през януари в страната са произведени 4,4 млн. мегаватчаса електроенергия, което е спад от 0,45% спрямо същия месец на 2016 г.

Основната част от производството е реализирана в страната – износът намалява със 76%. Заради студеното време, обхванало целия регион, и невъзможността на ЕСО да гарантира „аварийна помощ" от съседните държави, износът на електроенергия от страната беше спрян на 11 януари.

Вчера от енергийната борса съобщиха, че след съобщение на Българския енергиен холиднг (БЕХ) се отменят всички ограничения върху продажбата на електроенергия на борсата. Това става от днес, 1 февруари и заради схемата за търговия „ден напред" на нашата борса ще се отрази върху доставките на електроенергия на 2 февруари.

Основната част от електроенергията, произведена в България през януари, идва от базовите централи – 3,88 млн. мегаватчаса. Това е ръст от 1,37 на сто спрямо 2016 г. Производството на водните централи обаче е намаляло със 17%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай