Преговори: Руски газ към Европа по преносната ни мрежа

Преговори: Руски газ към Европа по преносната ни мрежа | StandartNews.com

Доставките у нас на синьо гориво са се увеличили с 14,5% за първите пет месеца на 2017 г.

Руската енергийна компания "Газпром" обсъжда с България развитието на газотранспортната система (ГТС) на страната, заяви на пресконференция миналия вторник (6 юни) заместник-председателят на компанията Александър Медведев. Това беше обявено в отговор на въпрос дали се водят преговори със София за евентуално строителство на продължение на газопровода "Турски поток". По думите на Медведев, опциите за разпределянето на газ по втория клон на "Турски поток" са разнообразни - има варианти за доставки към Италия, има и на север. "С колегите от България раглеждаме вариантите за развитие на българска газотранспортна система, тъй като има много направления за доставки по втората тръба на "Турски поток", заяви в Москва заместник-председателят на "Газпром". Медведев припомни, че България е разполагала с всичко необходимо за започването на строителството по Южен Поток. "Искам да припомня случая - всичко по започването на строителството беше готово - имаше тръби, имаше машини. България, очевидно, под някакъв външен натиск, взе решение да блокира строителството на "Южен Поток" и ние официално стопирахме този проект. И макар и да казват, че в една и съща река не се влиза два пъти, все пак може да се пробва да се влезе в друго русло", коментира заместник-председателят на "Газпром".
Заради "неконструктивна" позиция на ЕС, през декември 2014 г. Русия прекрати проекта за газопровода, който трябваше да минава през България, Сърбия и Унгария, пишат от ria.ru.
Миналата седмица председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова обсъдиха по време на международен икономически форум в Санкт-Петербург развитието на българо-руското сътрудничество в газовата сфера. От ria.ru съобщават още, че доставките на руски природен газ за България са се увеличили през първите пет месеца на 2017 г. Ръстът е с 14,5% спрямо периода януари - май на изминалата 2016 г. През 2016 г. "Газпром" е доставил на страната ни 3,18 млрд. кубични метра газ, което е с 2,1% повече в сравнение с 2015 г.
От sputniknews.com пък съобщават, че Русия, Сърбия и Унгария отново преговарят за построяването на газопровода "Южен поток". Това е съобщил унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто по време на международния икономически форум. Той е казал, че Унгария ще проведе консултации с Европейската комисия и България в тази връзка.
Александър Медведев съобщи, че е провел "конструктивни преговори" по антимонополното дело с европейския комисар Маргрете Вестагер. Медведев се надява ЕК да се произнесе по случая скоро. Още през 2012 г. ЕК започна раследване срещу "Газпром" във връзка с евентуално нарушаването на конкурентните правила в държавите от Източна Европа от страна на руската държавна компания.

Експерт: България иска да
остане транзитна страна

Отказът от "Южен поток" бе много болезнен за българската страна. Това коментира заместник-генералният директор на Фонда за национална енергийна безопасност Алексей Гривач в ефира на радио Sputnik.
"Отказът от проекта бе крайно болезнен и принудителна мярка за България като получател и транзитьор на газ. На България бе оказано сериозно давление, с което българските власти не успяха да се справят. В страната се разрази политическа криза. Така необходимите разрешения, които бяха напълно в компетенцията на българските власти, не бяха дадени. Затова проектът бе ориентиран към Турция, която, въпреки всички трудности, се оказа по-надежден и адекватен партньор от гледна точка на организацията на инфраструктурни проекти.
И сега този газ, който идва от България в Турция, ще пристига направо на турския пазар. Освен това има опция за втора линия към съседните страни, ако тези страни гарантират газ на границата с Турция и изграждането на необходимата инфраструктура за доставка в ЕС и по-големите пазари на потребление", казва Алексей Гривач.
По думите на експерта, въпреки сложността, процесът върви.
На Петербургския форум бе подписано споразумение с гръцката компания Depa и
френската група Edf по проекта Poseidon.
Той предполага транспортиране на газ през територията на Гърция до границата с Турция на най-големия пазар в региона - Италия. Тук има въпроси като снабдяването на Южните Балкани. "България също се интересува как да получи газ за себе си. А като максимум - все пак да съхрани статуса си на транзитна страна. И този диалог започва сега", отбелязва Алексей Гривач.
Председателят на "Газпром" Алексей Милер и енергийният министър на България Теменужка Петкова в рамките на Петербургския международен енергиен форум 2017 са обсъдили доставките на газ в дългосрочен план.
Двете страни са отбелязали плодотворното сътрудничество между "Газпром" и "Булгартрансгаз" в областта на транзита през територията на България към трети страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай