Русия предупреди ЕС за реекспорта на газ към Украйна

Русия предупреди ЕС за реекспорта на газ към Украйна | StandartNews.com

Берлин. Руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди страните от ЕС, че доставките на руски газ могат да пострадат от реекспорта, извършван от някои страни за Украйна.

"Русия ще изпълни всички свои ангажименти, но договореностите не предвиждат реекспорт", заяви Новак в интервю за германското издание Ханделсблат, преди днешните преговори в Берлин между Русия, Украйна и ЕС.

"Надяваме се, че нашите европейски партньори ще се придържат към ангажиментите. Това е единственият начин да няма прекъсвания в газовите доставки за европейските ни клиенти", каза руският министър.

През юни Газпром спря доставките за Украйна, заради ценовия спор, след което Киев постигна споразумение за реверсивни доставки с няколко страни от ЕС, сред които Словакия и Полша.

По повод спора с Украйна Александър Новак заяви, че Русия не настоява Украйна наведнъж да изплати целия дълг от над 5 милиарда долара за доставените количества газ.

"Украинската компания Нефтогаз трябва да плати 2 милиарда сега, след което ние можем да преструктурираме останалия дълг", каза руският енергиен министър.

Преговорите за газовите доставки са насрочени за петък в Берлин. Целта им е да се разреши спорът между Киев и Москва за доставките на природен газ и да се гарантира износът за Евросъюза, чиято зависимост от руския газ е 30%. Половината от тези доставки преминават транзитно през Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай