Счупихме рекорд по харчене на ток

Няма опасност от режим, увери енергийният министър

Счупихме рекорд по харчене на ток  | StandartNews.com

България счупи рекорд по харчене на ток. Заради зверския студ вчера около 18,15 ч. потреблението стигна 7844 мегавата, по данни на Енергийния системен оператор (ЕСО). Такива стойности не са отчитани през последните 20 г., съобщи енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Всички тецове и АЕЦ работят на пълна мощност, включени са и резервите. Заради опасност от недостиг на електричество, страната ни е отказала износ за Турция и Гърция.

Ситуацията се следи всеки час, но засега не се налага спиране на износа ни, както и режим на тока, увери Петкова.
Сметките за ток за януари на хората ще скочат поне с 15%, прогнозираха от енергийните дружества.

Заради безпрецедентно високите стойности на потреблението е включен целия запас от т. нар. "студен резерв", който е в обем от 544 MW. "Имахме проблеми с включването на два от тецовете - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол" заради замръзналите въглища. в понеделник около 17 ч. е включен "Бобов дол", вече работи и ТЕЦ Русе, макар и в непълни обеми", обясни Петкова. Според нея мерките, които предприема правителството гарантират, че няма да се стигне до спиране на тока.

"Ще предприемем всички действия в рамките на закона, за да гарантираме нужната еленергия за потребителите", увери енергийната министърка. Тя обаче се надява, че зверският студ ще приключи. "Не можем да борим с природата, надявам се, температурите в следващите дни да паднат", заяви Петкова.

Ситуацията е критична не само у нас, но и в съседните ни държави. "Електропреносните мрежи на Балканите са като скачени съдове. Гърция, половината от която е тъмна, спира износа на ток от 12 ч. утре (днес, б.а.). Това няма как да не се отрази и на нас", заяви още Петкова.

Според шефа на ЕСО Иван Йотов България вече е отказала помощ от 200 MW на Турция, същият отговор е даден и на Гърция, която е поискала помощ чрез европейския енергиен оператор в Лафенбург.

От енергийното ни министерство в понеделник са водени разговори с Европейската комисия да даде разрешение за прехвърляне на еленергия от енергийната борса към обществения доставчик. Недоставените сега количества ще бъдат компенсирани на по-късен етап. Последната възможност е да се издаде заповед, с която се забранява въобще износа на ток за съседните държави, макар да имаме договори за това.

Между 19 и 20 ч. България трябваше да изнесе 809 MW електроенергия, сочат данните от ЕСО.
До забрана на износа може да се стигне единствено, ако се случи някоя авария в трите теца на "Марица Изток" или в преносната мрежа, обясни Иван Йотов. "В момента аварийността на производствените мощности е нулева", увери той.

Вчера около 16 ч. 150 MW еленергия е била компенсирана с производство от общо 6-те дружества, които имат договор за "студен резерв". Това са "Марица изток 2", ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел", ТЕЦ Димитровград, ТЕЦ 3, "Биовет" и "Топлофикация Русе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай