Симеонов отчете нарушения и загуби за милиони в енергетиката

Симеонов отчете нарушения и загуби за милиони в енергетиката | StandartNews.com

Председателят на комисията, която проверява състоянието на енергетиката Валери Симеонов отчете сериозни нарушения и загуби за милиони в родната енергетика. Той говори при представянето на частичен отчет за състоянието на тази сфера.

"За сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, тази от евтините източници намалява на 9%. В периода 2011 – 2015 година съществено се промени пазара на електрическа енергия. В резултат на икономическата криза се наблюдаваше цялостно намаление на потреблението. Това доведе до тежък срив на финансовото състояние на НЕК. Финансовият резултат след данъчно облагане за 2011 г. е печалба, като за 2012 г., 2013 г. и 2014 г. намалява. Това е в резултат на тези неприятни тенденции", каза Симеонов, цитиран от "Фокус", и отчете отчете бум на новоприсъединените ВЕИ-та, силно ограничаване на регулаторната рамка, както и значително намаляване на приходите за продажби от 134млн. лв. на 300 млн. лева.

"Комисията не е направила никакви разходи нито за експерти, нито за сътрудници", каза още Симеонов и припомни, че на 19 февруари Народното събрание е взело решение за създаването на комисията, която да провери временното състояние на енергетиката.

"НЕК е задължено да изкупува от двете американски централи по-голямо от реалното потребление на електрическа енергия на регулирания пазар. Няма как да не трупа загуби. Тези факти потвърждават, че количеството електрическа енергия, която НЕК е задължено да изкупува по силата на двата договора е по-голямо от реалното потребление на електрическа енергия на регулирания пазар", каза още той и добави, че дългосрочните договори за задължително изкупуване на електроенергия заемат 40% на регулирания пазар.

Симеонов припомни, че след съставянето на 43-то Народно събрание и по искане на министъра на енергетиката, ресорната парламентарна комисия, са били извършени проверки от АДФИ.

"Бяха открити редица нарушения, които водят до злоупотреби и загуби за милиони левове. В ТЕЦ Марица Изток 1 само за една година – 2013- 2014 не са се провели 113 броя процедури за обществени поръчки на стойност 104 млн. Там директно е възлагано. Тези цифри будят съмнения за завишаване на разходната част за пред регулатора", коментира той като даде за пример, че Марица Изток 3 не е провела 5 обществени поръчки на 9 млн. лева, съобщава още "Фокус".

В доклада е записано, че непровеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки от двете дружества в такива големи размери още веднъж поставят въпроса за обосноваността на техните разходи, които по силата на описаните договори се включват в цените.

"По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2.3 млн. мегават часа електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството с една година напред", продължи той и посочи, че продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което според него е подигравка. Според него е направено с определени договорени търговски дружества, от изпълнителния директор, без търг и конкурс.

"Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста", уточни Симеонов.

Той разказа, че на 24 юли 2015 г. в 15, 30 часа техния консултант Стефан Гамизов е бил заплашен с убийство от съпруга на Екатерина Истаткова, за което са информирали министърът на енергетиката и ДАНС. "В момента се води разследване", каза още Валери Симеонов.

"България не е нотифицирала пред ЕС двата договора с американските централи до миналата година", каза още Симеонов.

Според него, изводите им са свързани с нормативната база на Европейския съюз като съобщи, че България не е нотифицирала – не е подала за одобрение двата договора до миналата година, когато това е направено от КЕВР.

"До момента няма и одобрение на законопроектите, свързани с енергетиката. Сега поставихме искане към министър Петкова да бъде одобрен последният законопроект, приет в зала", посочи Симеонов и добави, че в дългия период на работа на тези две централи най-вероятно е имало други причини, не само административни, договорите да не са съгласувани с ЕК.

"Там има строги клаузи за държавна помощ и в тази връзка сме поискали произнасяне за държавната помощ на двете централи, което да доведе евентуално до решение за прекратяването им", посочи той.

За ВЕИ-тата Симеонов разказа, че 80% от тях у нас са присъединени към ел. системата през ЕРП-та, а върху процеса на присъединяване почти не е упражняван контрол.

При „Енерго про" няма проведена съгласувателна процедура за 38 централи, в ЧЕЗ става въпрос за 49 ВЕИ-централи, а ЕВН не е предоставила поисканата информация. Симеонов констатира, че все още продължава изкупуването на ел. енергия от ВЕИ, които не само че не работят, ами изобщо не съществуват, информира още "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай