Синьото гориво поскъпва с 1,91%

Синьото гориво поскъпва с 1,91% | StandartNews.com

Гадът поскъпва с от 1,91% от 1 юли. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди искането на „Булгаргаз" за повишаване на цената на синьото гориво. Според искането на газовата компания през третото тримесечие природният газ трябва да се продава за 370,21 лв. за 1000 куб. метра (без акцизи, ДДС и такса за пренос). Това е повишение от 1,91% спрямо сега действащата цена. Таксата за пренос е 19,73 лева за 1000 куб. метра.
Цената за "Овергаз Мрежи" е с 4,24 лв. по-висока, тъй като дружеството не направи заявка в определения от "Булгаргаз" срок за годишна доставка. Дружествата трябва да заявят количествата газ, които ще купуват от "Булгаргаз", до края на август предходната година. По този начин компанията може да преговаря за по-благоприятни условия в търговете за разпределяне на капацитет.
„Булгаргаз" мотивира повишаването на цената на газа с поскъпването на алтернативните горива. Компанията е посочила, че от септември 2016 г. до май 2017 г. мазутът е поскъпнал със 17,48%, а газьолът – с малко над 8%. Влияние на цената оказва и валутният курс, като през периода стойността на щатския долар е намаляла с 2,8%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай