Смениха компанията, която търси газ в блок „Силистар"

Смениха компанията, която търси газ в блок „Силистар" | StandartNews.com

Служебното правителство преименува блок „1-14 Силистар" в Черно море, в което се търси газ и петрол, на блок „1-14 Хан Кубрат". Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет. Заедно със смяната на името е решено правата за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар" да бъдат прехвърлени от „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В." на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.", действащо чрез своя клон „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. – клон България". В съобщението на правителствената пресслужба не се посочва какво е наложило смяната на името на блока и компанията, която търси газ.

Разрешението за търсене и проучване е дадено от Министерския съвет с РМС №814 от 16 октомври 2015 г. Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение е регламентирана в чл. 25, ал. 1 и ал. 3 от Закона за подземните богатства, посочиха от правителствената пресслужба.

В края на февруари „Шел Експлорейшън" обяви за обнадеждаващи 3D сеизмичните проучвания на блок „Силистар 1-14". В момента се извършва анализи на проучванията, които се очаква да отнемат около шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай