Смениха ръководителя на проекта за газова връзка с Гърция

Смениха ръководителя на проекта за газова връзка с Гърция | StandartNews.com

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) взе решение за смяна на изпълнителния директор на „Ай Си Джи Би" АД – проектната компания, която подготвя изграждането на българо-гръцката газова връзка (IGB). Начело на компанията ще застане Валентин Хамбарлиев на мястото на Теодора Георгиева.

БЕХ благодари на г-жа Георгиева за положените усилия за вземането на окончателно инвестиционно решение и за извършената до момента работа, но счита, че темповете за реализация на проекта следва значително да се ускорят, се посочва в официалното съобщение.

Междусистемната газова връзка с Гърция е основен приоритет в енергийната политика на служебното правителство на България. Стратегическият интерконектор трябва да бъде въведен в експлоатация до началото на 2020 г. В противен случай има реална опасност страната ни да изгуби договора за доставка на 1 милиард куб. метра газ годишно от Азербайджан, както и европейското финансиране, отпуснато за проекта. Изграждането на IGB е от стратегическо значение за диверсификацията на доставките на природен газ за България и Югоизточна Европа.

Валентин Хамбарлиев, който е предложен за изпълнителен директор на „Ай Си Джи Би" АД, притежава дългогодишен опит в реализацията на инфраструктурни проекти в газовия сектор. Преди старта на реалното строителство ще бъде необходимо да бъдат извършени поредица административни процедури с ускорени темпове, като отговорността за това ще поеме новият изпълнителен директор на проектната компания.
По време на Третата министерска конференция на консултативния съвет по Южния газов коридор на 23 февруари в Баку министър Николай Павлов съобщи, че строежът на IGB трябва да започне в началото на 2018 г.

Междусистемната връзка IGB е проект от общностно значение и реализацията му получи европейско финансиране. По нея България ще може да получава газ от Каспийския регион (чрез Южния газов коридор), както и втечнен газ от бъдещия терминал край Александруполис.

Първоначалният капацитет на IGB ще бъде към 3 млрд. куб. метра годишно с тенденцията за увеличаване до 5 млрд. куб. метра (чрез изграждане на компресорни станции). Общата дължина на газопровода е малко над 180 километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай