Стойнев: Искам дебат за енергетиката в Бюрото

Стойнев: Искам дебат за енергетиката в Бюрото | StandartNews.com

София. Енергийният министър и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев поиска дебат за енергетиката в изпълнителното бюро на БСП.

"Става дума за дебат в Бюрото без емоции и субективизъм, с анализ на новите правила в Европа", заяви за "Стандарт" Стойнев. По-рано през деня от БСП обясниха, че не са запознати с действията на Стойнев по повод разговорите с "Уестингхаус" за строителството на VII блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Русия за мен категорично остава наш стратегически партньор. Най-правилното е да има много задълбочен, но и лишен от емоции и субективизъм разговор вътре в органите на партията – първо в Изпълнителното бюро, а после и в Националния съвет за развитието на енергетиката в България, в частност на ядрената енергетика, и за големите енергийни проекти", каза още Стойнев. И допълни: "Няколко пъти съм настоявал за такъв разговор пред ръководството на партията. Сега вече като член на Бюрото и зам.-председател на НС на БСП смятам, че е крайно време да се случи и ще го инициирам". Според зам.-шефа на БСП "много динамични са процесите, особено в енергетика, в рамките на Европейския съюз".

"Геополитическата ситуация също дава отражение – трябва да си направим добър анализ как продължаваме, за да защитим сектора и проекти като Южен поток, да защитим бъдещото строителство на стратегически ядрени обекти, включително и на АЕЦ Белене", допълни Стойнев. Според нето новата Стратегия за енергийна сигурност на ЕС вече е факт. "Там категорично се говори за диверсификация. Очаквам следващия състав на Комисията да върви към изработване на конкретни политики и правила, които искаме-неискаме ще сме длъжни да следваме. В същото време Русия за мен остава категорично наш стратегически партньор. Трябва да сме адекватни като реакция.

На Конгреса приехме Резолюция, в която императивно казваме, че продължаваме да отстояваме развитието на ядрената енергетика, като работим за АЕЦ „Белене" и удължаването на срока на експлоатация и разширяването на АЕЦ "Козлодуй". Това е добра основа, но са необходими и конкретните стъпки в тази посока.

Смятам, че има нужда от дебат и с останалите политически сили преди да продължим напред. В тази посока е и прочитът ми на решението на Министерски съвет по повод 7 блок на АЕЦ Козлодуй", допълни Стойнев за "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай