Теменужка Петкова: Нямаме опасения за сигурността на газовите доставки

Теменужка Петкова: Нямаме опасения за сигурността на газовите доставки | StandartNews.com

Доставките на природен газ за България са ритмични и се изпълняват спрямо заявките, каза пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че няма опасения за сигурността на доставките през зимния сезон.

Традиционно Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения, че не се спазват предварителните договорки. Именно това причини газовата криза от началото на 2009 г., когато Москва в крайна сметка спря доставките за цяла Европа.

Сега обаче в хранилището в Чирен има „нормативно определените количества природен газ", успокои още Теменужка Петкова. Според нея те могат да помогнат за реакция при извънредни обстоятелства. Вчера енергийният министър съобщи, че в газохранилището има около 360 млн. куб. метра активен газ.

Теменужка Петкова потвърди още, че оборудването за АЕЦ „Белене" ще пристигне в България през април. То ще бъде съхранявано на площадката на централата, където има необходимите условия за това. Доставката на двата реактора ще бъде за сметка на производителя, тоест България няма да плаща повече за оборудването. В средата на декември НЕК се издължи на производителя „Атомстройекспорт", заплащайки 601 млн. евро за поръчаните съоръжения.

Руската страна ще консултира нашите експерти как да бъде съхранено това оборудване, така че качеството му да бъде гарантирано, каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай