В "Газпром": Избягваме санкциите на ЕК

В "Газпром": Избягваме санкциите на ЕК | StandartNews.com

В „Газпром" са удовлетворени от решението на Европейската комисия (ЕК) по делото за злоупотреба с господстващо положение и ограничаване на развитието на газовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това коментират източници от компанията пред „Коммерсант".

Според тях приемането на предложенията, които направи газовият гигант, означава, че Брюксел е склонен да не наложи парична санкция.

В понеделник Брюксел съобщи, че приема направените от „Газпром" предложения за премахване на пазарните изкривявания в ЦИЕ. В 7-седмичен срок държавите, които засяга това решение, включително и България, ще трябва да се произнесат дали тези условия ги удовлетворяват.

За страната ни те предвиждат отваряне на междусистемните връзки със съседните държани, както и възможности за предоговоряне на цените на газа от Русия на базата на нови компоненти като например цената на горивото за Западна Европа. В допълнение "Газпром" предварително се отказва от претенции към българската страна във връзка със спирането на "Южен поток".

ЕК повдигна своите обвинения за злоупотреба с доминиращо положение на „Газпром" през 2015 г. В последните години двете страни преговаряха активно в търсене на изход от ситуацията. По закон компания, уличена от регулатор в ЕС за нарушения, я грози санкция от до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършила нарушението.

В „Газпром" си спомнят аналогични казуси – например с Microsoft, която трябваше да плати солена глоба, а и принудително да промени своя бизнес подход в Европа.

Правилата на ЕК предвиждат при споразумение между страните да не бъдат налагани санкции. За период от 8 години обаче Брюксел внимателно ще следи дали ангажиментите се спазват, и ако установи, че това не е така, може да наложи санкцията. След като премине 8-годишният период, ЕК ще преразгледа казуса, допълва още „Коммерсант".

Основното притеснение в руската компания е дали страните, които са засегнати от решението, няма да поискат пазарен тест или направят „неприемливи възражения". Такова поведение може да бъде очаквано от Литва или Полша, допълват източниците на изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай