Запазването на капацитета на "Марица-изток" е водещ приоритет в енергийния отрасъл

Запазването на капацитета на "Марица-изток" е водещ приоритет в енергийния отрасъл | StandartNews.com

Поддържане на стабилността на енергийната система и запазването на капацитета на комплекса "Марица-изток" са сред водещите приоритети в енергийния отрасъл. Около това са се обединили енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Основните теми на разговора са били свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на "Мини Марица-изток" във връзка с растящите цени на квотите за въглеродни емисии.

"До март 2019 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв. Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа", подчертала министър Петкова.

"Следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 - 2050 г. Очертани ще бъдат основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката", обявила енергийният министър.

По думите й страната ни следвало да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай