5 предизвикателства, пред които са изправени жените в бизнеса

5 предизвикателства, пред които са изправени жените в бизнеса | StandartNews.com

Когато една жена се впусне в съвременния свят на бизнеса, предизвикателствата могат да бъдат огромни. Ето няколко предизвикателства, пред които са изправени жените в бизнеса у нас:

1. Силна конкуренция от мъжете
Дълго време управлението на фирми е област, доминирана от мъжете. Добрата новина е, че това вече се променя, но все още трябва да се извърви дълъг път. Eдва 13% от 500-те най-богати хора в света са жени, а едва седем от тях (1,4% според Bloomberg Billionaires Index) са създали сами бизнеса си.

2. Достъп до финансиране
Финансирането е от решаващо значение за започване и развиване на бизнес. По света голям брой жени нямат собственост или активи на свое име. Следователно те срещат проблем при кандидатстване за кредити поради липса на обезпечение. Друга част от жените изпитват неувереност при стартиране на свой частен бизнес. Според доклад на Bloomberg жените, които притежават и управляват бизнес, получават много по-малко средства в сравнение с това, което получават мъжете. Така притеснението от фалит на бизнеса при жените-предприемачи е много по-високо.

3. Баланс между професионалния и личния живот
Жените се очаква да имат по-активна роля в бизнеса и грижата за семейството. Притежаването и управлението на собствен бизнес означава дълги часове работа и по този начин за жените балансът между професионалния и личния живот може да се превърне в проблем.
При работещите майки, грижата за децата заема много време и енергия и затова често ги принуждава да отдават по-малко приоритет на бизнеса си или да се оттеглят. По принцип мъжете играят второстепенна роля, когато става дума за отговорностите на домакинствата. Добрата новина е, че тази ситуация и стереотипите лека-полека се променят.

4. Достъп до ментори
Когато развивате собствен бизнес, имате нужда от много подкрепа. За съжаление, в много случаи жените са сами в това начинание и изпитват липса на достатъчно подкрепа. В този момент е необходимо да разчитаме на мнението и съветите на опитни наставници и ролеви модели. Необходим е достъп до бизнес мрежа и общност от ментори. За жените управлението на бизнеса става още по-трудно, ако семейството и приятелите им не ги подкрепят и не поемат някаква част от домакинските и семейните отговорности.

5. Липса на подходящи образователни програми и умения
Жените без подходящо образование и бизнес знания могат да се сблъскат с многобройни проблеми, когато става дума за въпроси като развитие на бизнеса, управление на финансите, законодателство или дори ежедневно управление на компания. Липсата на подходящи умения, достъпа до информация и необходимите ресурси за ръководене на бизнес може да намали шансовете им да превърнат бизнеса в успех и да подхрани страха от фалит.

За да отговори на тези предизвикателства Fibank създаде специална програма Smart Lady, която е насочена към жени предприемачи и управители на бизнес, които заемат ключови позиции. Тя включва не само възможности за кредитиране, а и редица други финансови и нефинансови решения, които да предложат на дамите подкрепа, сигурност и спокойствие.

Като част от програмата Smart Lady банката предвижда обучения за надграждане на уменията в сферата на лидерството, предприемачеството, меките умения, съчетани с провеждането на тематични срещи и достъп до бизнес ментори.

Банката предоставя и възможност за цялостно обслужване на фирмата, която да включва достъп до качествени здравни услуги и провеждането на профилактика. По време на майчинството си дамите ще получат възможността да намалят месечните вноски по кредита си до 75% в период от 15 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай