България е лидер по финтех компании

България е лидер по финтех компании  | StandartNews.com

UniCredit очаква над 4% икономически ръст през 2018 г.

България е лидер по брой финтех компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). У нас са регистрирани 70 технологични фирми, които предлагат финансови услуги. След нас са Чехия с 67, Румъния – 59, Словакия – 30, Унгария – 27, Словения с 15. Това обявиха от Unicredit по време на откриването на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се провежда в Йордания.
Ако се погледне по-широко на региона най-много финтех компании има в Русия (216) и Турция (101). България е номер едно и по още един показател – най-голямо финансиране, набрано от една компания в размер на 25 млн. евро за наш финтех проект в сферата на финансирането и управлението на риска.
Общо в региона на ЦИЕ, включително Русия и Турция, има над 600 финтех стартъпа, като най-много са в сферите на транзакции и разплащания, финансиране и инвестиции и управление на активи. 60 са компаниите в региона в областта на криптовалутите.
Финтех секторът отбелязва бум през последните години, но въпреки това компаниите за ЦИЕ са само 9% спрямо всички в Европа. Затова Уникредит вижда голям потенциал за развитие на дигитална инфраструктура в региона, отчетоха по време на срещата Матео Фераци, координатор "Стратегии и корпоративни прогнози" на Уникредит за ЦИЕ и Андреа Диаманти. Дигиталното банкиране, касаещо операциите на индивидуални клиенти, се развива бързо в ЦИЕ, а държави като Чехия, Турция и Сърбия са удвоили броя на потребителите от 2010 г. до сега.
Демографските тенденции също благоприятстват развитието на дигитализацията в региона, като поколенията, родени в дигиталната епоха, са почти 50% от населението. За сравнение в Западна Европа хората под 35 години са 40%. Други фактори, които подкрепят развитието на дигитални услуги в банковия и финансов сектор, са високият процент на мобилно и интернет проникване – съответно над 100% и над 60%. България обаче е на последно място в Европа по дял на лицата, ползващи интернет банкиране – малко над 10%, дори след Сърбия и Румъния.
Уникредит представи и прогнозите си за макроикономическите показатели за 2018 г. И 2019 г., които за България предвиждат над 4% ръст на БВП през тази година и значителен спад на необслужваните кредити до 7.7% през 2019 г. при малко под 10% към края на първото тримесечие на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай