България отделя най-много от парите за здраве за плащания към търговци

България отделя най-много от парите за здраве за плащания към търговци | StandartNews.com

България е била на водеща позиция в ЕС по дял от средствата за здравеопазване, заделяни за плащания към търговци на дребно и доставчици на медицински стоки - 42,4 на сто. Това сочат данни от анализ на Евростат за парите за здравеопазване в страните на ЕС, харчени по различни пера през 2014 г., пише БТА.

Другото основно перо от здравния бюджет е било за болничните заведения у нас - 34,9 на сто. Други 14,3 процента са отивали за осигуряване на амбулаторна медицинска помощ; за поддръжка на администрацията и финансовото осигуряване на здравните услуги у нас са били заделяни около 1,7 на сто; за профилактика и дългосрочни медицински грижи - 0,5 на сто.

Като цяло у нас през 2014 г. за здравеопазване са заделени около 3,6 млрд. евро или около 8,5 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната. С тези средства България се намира на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - около 500 евро.

На последно място по този показател е Румъния - едва 388 евро на глава от населението за здравеопазване. Разликата между двете балкански страни и лидера в ЕС по заделени средства за здравеопазване на глава от населението - Люксембург - е 14:1.

Германия е лидер в ЕС по най-много средства, заделяни за здравеопазване - 321 млрд. евро или 11 на сто от БВП на страната. На втора позиция по най-много пари за здравеопазване е Франция - 236 млрд.евро или 11 на сто от БВП. На трета позиция е Великобритания - 222 млрд. евро или около 10 на сто от БВП.

В цифрово изражение най-малко са средствата за здравеопазване в Естония, Латвия и Кипър - по около 1,2 млрд. Евро.

Като процент от БВП най-малко са средствата за здравеопазване в Румъния - едва 5 на сто, Естония - 6 на сто, Полша и Унгария - по 6,3 на сто и Хърватия - 6,7 на сто.

Текущите разходи за здравеопазване на глава от населението в ЕС през 2014 г. са били най-високи в Люксембург - по 5 556 евро, Швеция - 5000 евро, Дания - 4 800 евро, Ирландия и Холандия - по 4 200 евро.

Медицинските стоки като разход представляват около една четвърт от разходите в здравеопазването на страните от ЕС, показват данните на Евростат.

Делът на разходите за здравеопазване към търговците на дребно и други доставчици на медицински стоки в ЕС обикновено е в диапазона около 10 на сто в Дания и Люксембург, до 30 на сто - в Гърция, Литва, Хърватия, Румъния, Унгария и Словакия.

Разходите за здравеопазване от доставчик или към търговците на дребно и други доставчици достига своя връх от 42,4 на сто в България, отчита Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай