България в общия фронт срещу данъчните измами

България в общия фронт срещу данъчните измами | StandartNews.com

България влиза в общия фронт срещу данъчните измами от мултинационални компании. Това ще стане с предложените за обществено обсъждане промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. Редица компании като Apple и Google прехвърляха част от печалбата си към страни с по-ниско данъчно облагане, като по този начин спестяваха налози за милиарди. В резултат в Европа стартираха редица големи съдебни дела, а Европейската комисия предприе мерки за промяна на цялата данъчна система.

Сега с предложените от МФ промени в ДОПК, България ще приложи новите правила на ЕС за обмен на информация между страните членки с цел да не се допуска избягване на данъчно облагане от мултинационални компании. Промените в ДОПК бяха пуснати за обсъждане и през септември миналата година. Но не се стигна до гласуването им в парламента.

Проектът на ДОПК, с който се въвеждат разпоредбите на Директивата на ЕС 2016/881, има за цел да разреши проблема с липсата на прозрачност по отношение на многонационалните групи предприятия, която улеснява прилагането на вредни данъчни практики. Липсата на прозрачност и нелоялната данъчна конкуренция насърчават големите многонационални групи предприятия да създават такива структури, които позволяват насочването на облагаемите печалби от държавите с високи данъчни ставки, където е реализиран доходът, към такива с ниски данъци.

Обменът на информацията ще позволи на данъчните администрации в различните държави да предприемат мерки срещу вредните данъчни практики и да идентифицират предприятията, които изкуствено прехвърлят значителна част от печалбите си към страни или територии с по-благоприятни данъчни режими.

Правилата, въведени с директивата, са от
съществено значение за България с оглед на по-ефективната борба с данъчните измами, укриването на данъци и агресивното данъчно планиране, се посочва в мотивите. От друга страна, задължителният автоматичен обмен на информация между държавите, в рамките на които многонационалните групи предприятия извършват дейност, ще стимулира тези предприятия да се откажат от определени практики за агресивно данъчно планиране, като внасят справедлив дял от данъците си в държавата, където е реализирана печалбата.

В обхвата на обмен на информация попадат само групи, които имат общи консолидирани приходи в размер над 1 466 872 500 лева за данъчната година, предхождаща отчетната данъчна година. С проекта се предлагат детайлни правила по отношение на случаите, когато многонационална група от предприятия подава в България отчет за дейността си по държави. Предоставящо информация предприятие за многонационална група предприятия в общия случай е предприятие майка на групата, когато то е установено в България. В този случай отчет по държави се подава, когато общите консолидирани приходи на групата са в размер над 100 млн. лв.

Когато крайното предприятие майка не е местно лице за данъчни цели на България, отчет по държави се подава от заместващо предприятие майка или съставно предприятие на групата, което отговаря на определени условия, за което проектът съдържа детайлни правила. В този случай отчет по държави се подава, когато общите консолидирани приходи на групата са в размер над 1 466 872 500 лева за данъчната година, предхождаща отчетната данъчна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай