Банката трябва да дава добри съвети на клиента

Банката трябва да дава добри съвети на клиента | StandartNews.com

Нужно е да се подобрят условията за малкия бизнес

Важно е да се поддържа балансът между технологиите и живата връзка с хората

Кои са лицата на новата генерация банкери? Как градят своята кариера, какви са идеите им за развитието на банките и финансовия сектор? Ето какво казаха номинираните участници в конкурса на в. "Стандарт" - "Новата генерация: Банкерите". На страниците на вестника и в агенция standartnews.com публикуваме всеки ден мненията им.

Управлявам около 60 човека и съм уверена, че ръководството на банката е инвестирало правилно в целия ни екип от всички клонове в страната. Имаме високи цели и амбиции, а това не се постига без сериозен мениджмънт и строг контрол. На първо място бихме искали да предложим доста по-достъпни условия за малкия бизнес. Фирмите в България са около 350 хил., от които около 310 хил. са с оборот до 1 милион лева. Това е огромна част, която има потенциал и на която не смятам, че предлагаме това, което й трябва. Клиентите очакват от нас много повече и то в краткосрочен план. На второ място е застраховането. КВС е в България чрез ДЗИ СИБАНК и част от нашата работа е не само да обучаваме клиентите (използвам "обучаваме", защото те знаят какво искат, но не всеки знае как да го постигне), но и да им предложим правилните услуги. Обръщам внимание на застраховките, защото има пазари, в които застраховането още не е навлязло. Например животозастраховането - голяма част от българския народ няма такава застраховка, но всеки си застрахова колата. Ние сме тези, които трябва да покажем на клиентите, че застраховката е нещо важно, в което трябва да се инвестира. Доста слушаме за технологии, за развитие на пазара, но на мен ми се иска да държим винаги баланса между технологиите и връзката с клиентите. Когато отиде в банката, клиентът иска да има добро интернет банкиране, но и да има човек, който да го изслуша и да му даде компетентен съвет.

Поради агресивната политика на всички банки да кредитират клиентите започнаха малко да губят реална представа за възможностите си. Когато го предупреждаваш, той просто не иска да те чуе. И как не, след като при него отиват представители на 5-10 кредитни институции, обясняват как са най-добрите, предлагат едни и същи продукти и това нещо в един момент подвежда клиента. Затова банката трябва да намери баланса да дава правилните послания, правилните съвети и да си знае мястото. Ако работим само за да си изпълним целите и да ни расте пазарният дял, това не е достатъчно. Давам пример: клиент е решил да строи сграда, но иска овърдрафт - защото друга банка му предлагала. Аз обаче му отказах, защото има граница, до която ние можем да играем и която не можем да прекрачим. Затова за мен е важно банките да останат в ролята си на обучители и да инвестират в клиентите си.

Една от причините за успеха на сегмента за малки и средни предприятия в СИБАНК е фокусът ни към оперативните програми от ЕС, към това да показваме на клиентите какво предстои, да им помагаме, да ги насочваме към консултантски фирми, които да им подготвят проектите. И впоследствие да им помагаме в процеса на изпълнение на проекта, така че след това по-лесно да си получат субсидията. Когато си с клиента от началото до края, до завършването на проекта, той ти е благодарен и не те забравя, след като си получи парите. Той продължава да търси оборотни кредити, ако не се притеснява да инвестира - продължава с нов проект, за който отново разчита на банката.

Записа Валерия Стойкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай