Безработицата рекордно ниска през септември

Безработицата рекордно ниска през септември | StandartNews.com

Безработицата в страната продължава да пада и през септември достига 9.2%, съобщи в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Това е най-ниското месечно ниво от кризата насам. "Моите очаквания бяха сезонните фактори да се проявят още от септември, затова съм доволен, че има снижаване на безработицата през този месец. То е свързано със създаване на работни места, а не с напускане на хора от страната", коментира вицепремиерът. Той съобщи, че от началото на година са създадени 40 000 нови работни места в страната. Въведените това лято еднодневни трудови договори в земеделието вече са достигнали 75 000.

"Това означава, че около 1.5 млн. лв. официални доходи за излезли на светло, а срещу тях са платени осигуровки - здравни, за стаж и трудова злополука", съобщи още Калфин. Очаква се до края на земеделския сезон да нарасне още броят на тези договори. Според вицепремиера тази мярка за изсветляване на икономиката постига ефект.

До средата на 2016 г. министерството на труда ще представи нов Закон за социално подпомагане.
Предвижда се разделяне на социалните услуги от подпомагането, а наличните 1000 вида услуги ще бъдат по-добре подбрани. Оказване на психологична помощ за родители и помощ в дома на нуждаещите се ще бъдат по-широко застъпени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай