Биткойнът мина 4000 долара

Геополитическото напрежение стимулира търговията с криптовалута

Биткойнът мина 4000 долара | StandartNews.com

Биткойнът мина цената от 4 000 долара и изуми за пореден път финансовите анализатори, съобщи Bloomberg. От първите дни на август цената на виртуалната валута скочи с над 40%, а от началото на годината повишението е четирикратно. Миналия понеделник, на 14 август, цената успя да стигне рекордните 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, 11 август. Припомняме, че в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класическа и кеш. Това беше направено, за да се увеличи скоростта на трансакциите.

Вероятно в резултат на това класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност, съобщават от TechCrunch. "Достигането до равностойност от 4000 долара е поредното значимо събитие в дългия списък с постижения на криптовалутата през последните седмици. След падането до 1800 долара, тя се завърна силна и относително стабилна. Това е окуражаващо", коментира Икбал Гандхам от платформата за търговия eToro. По думите му, екосистемата на биткойна става по-силна. Вече има все повече места, където може да се плаща с биткойн и нови инвеститори проучват този актив.

На 5 август валутата мина границата от 3000 долара за брой. Любопитното е, че WallStreet вече започна да отразява подробно търговията с биткойни, което пък води до повишения интерес към валутата. От началото на април криптовалутата стана законно платежно средство в Япония. Там за 2015 г. обемът на използваните криптовалути възлиза на 185 милиарда йени (1,67 млрд. долара), а експерти прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. "Биткойнът се възползва от геополитическото напрежение - търговията в Япония и Корея се увеличи значително през последните няколко месеца", коментира Брайън Кели, сътрудник на CNBC и ръководител на BKCM, която управлява стратегии за цифрови активи. Още повече, през миналата седмица инвестиционната компания Fidelity стартира функция, която позволява на клиентите да преглеждат своите активи в биткойни.

Трябва да се отбележи обаче, че и другата отделена валута - биткойн кеш, също показва доста добри резултати, поскъпвайки с 6,99% до 319,25 долара.

Някои експерти коментират, че цената на биткойн има забележително висока корелация с броя търсения на думата "биткойн" в търсачката на Google. Това сочи проверка на Крис Бърниск, биткойн експерт с опит като блокчейн анализатор в ARK Invest, съобщават от marketwatch.com. С редица публикации в Twitter Бърниск спекулира, че увеличението в цената на биткойн провокира по-голям интерес към криптовалутата, а по-големият интерес провокира покачване на цената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай