Бюджетът ще загуби между милиард и два, ако се въведе исканият от КНСБ необлагаем минимум

Снимка: БГНЕС архив

Бюджетът ще загуби между милиард и два, ако се въведе исканият от КНСБ необлагаем минимум | StandartNews.com

Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че сега е времето за премахване на плоския данък, но е готов да участва в експертен дебат по темата. Горанов изрази позицията си по време на конференция "10 години плосък данък в България", организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт".

Той припомни, че в коалиционното споразумение на сегашното управление е предпоставено тази тема да не се разглежда. По думите на Горанов има достатъчно време за дебат до следващите избори.

Финансовият министър отбеляза, че няма достатъчно убедителна теза, че въвеждането на прогресивно облагане ще реши проблемите с неравенството, но може да се предположи, че част от проблема с неравенството идва от пропорционалното облагане. Ако идеята е да борим само неравенството и да заменим сегашното пропорционално с ново прогресивно облагане, в рамките на същия фискален резултат, безспорно средната класа ще повиши това, което отделя за бюджета, каза Горанов. По думите му, ако искаме да запазим приблизително сегашните нива на облагане, въвеждайки само необлагаем минимум, бюджетът ще загуби по различни оценки между милиард и два.

Дискусията не трябва да е в посока дали да се премахне плоския данък, а как да се премахне, коментира Горанов. Той отбеляза, че изчисленията на КНСБ и на фондация "Фридрих Еберт" развиват сметката от гледна точка на един човек, а трябва да се разгледа как една промяна ще окаже влияние върху целия фискален модел и върху средните доходи, върху доходите не само на тези, които работят на минимална заплата.

Според Горанов на политическо ниво проблемът на промяната на модела е, че той ще засегне много повече хора в увеличаване на тяхната данъчна тежест, отколкото ще освободи. Ако предложим една прогресивна скала и я наложим към сегашните доходи и подоходни групи, и ако трябва да запазим размера на приходите в бюджета, то на всички хора, които в момента са активни, облагането ще достигне поне до 15 процента, допълни министърът.

По-големият проблем на плоския данък е, че той трудно може без някакво сериозно преразпределение и вътрешни сътресения, да бъде премахнат, възстановявайки прогресивно облагане. Ако приемем, че няма да падат приходите в бюджета и ако приемем, че няма да увеличаваме данъците на средната класа, уравнението изглежда почти нерешимо, каза Горанов и допълни, че не защитава плоския данък, но смята, че всичко трябва да бъде дебатирано.

"Готови сме да участваме в този дебат, осъзнавайки че сегашната коалиция е сбор от различни доктрини, особено тази част от нея, която разчита на по-популисткото говорене", посочи Владислав Горанов и припомни, че коалиционното споразумение е да не се променят данъците и това е правилна за момента политическа позиция.

Големият въпрос е трябва ли неравенствата да бъдат решавани през данъците - възможно е, но и самата ЕК казва, че пребалансирането към косвено облагане, дава предпоставки за ускоряване на икономическия растеж и това е препоръка към държавите -членки, каза Горанов.

Ако се помисли за въвеждане на различни стимули като елементи на семейно подоходно облагане, то този дебат трябва да е в рамките на друго ниво на данъка, коментира Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай