Да! На българската електроника - Бранш "Електротехника и електроника" е N1 по износ

Да! На българската електроника -  Бранш "Електротехника и  електроника" е N1 по износ | StandartNews.com

В БАСЕЛ членуват 120 фирми, сред които и световни лидери, инвеститори у нас

„Българската асоциация на електротехниката и електрониката" (БАСЕЛ) е член на европейската структура ELECTRA. Тя от своя страна влиза в ORGALIME, най-голямата европейска организация на индустрията (10,5 млн. заети лица и оборот 1800 милиарда €).


Бранш „Електротехника и електроника" е на трето място по оборот и на четвърто място по брой заети както в ЕС, така и в България. Производството на автомобили отсъства сред водещите отрасли у нас. На водещи позиции в България по оборот е производството на метали, а при броя заети – производството на облекло.
Но значението на бранш „Електротехника и електроника" се определя не само от оборота и броя на заетите. Значително по-важно е това, че голяма част от продуктите на бранша влизат като полуфабрикати в междинното потребление при производство на машини, автомобили и други изделия. „Електротехника и електроника" произвежда средства за автоматизация за всички други браншове, като с това съществено допринася за повишаване на производителността на труда.
Дружествата в бранш „Електротехника и електроника" у нас обхващат 402 предприятия с общ годишен оборот 5605,3 млн. лева и персонал 43 336 служители.
В „Българската асоциация на електротехниката и електрониката" (БАСЕЛ), която представлява интересите на работодателите в тристранната система на ЕС - пред държавната администрация и синдикатите - членуват около 120 фирми, които са сред икономически най-значимите в страната - световни лидери, които са инвеститори у нас. Сред тях са "Шнайдер електрик", АББ с 4 завода в България, "Либхер", чиято най-голяма фабрика в Европа е в Пловдив, "Фесто" - лидер в автоматизацията, "Хюндай" - производител на мощни трансформатори в София. "Сенсата", с два големи завода в България, която откри тестов център в София и от цял свят у нас идват дефектиралите изделия за анализ от български специалисти, които дават предписание за корекции в конструкцията и технологията. "Мелексис", която в София проектира големи интегрални схеми за автомобилната индустрия. "Вистеон", която проектира цялата електроника и таблото на автомобилите за много марки. Трите завода на "АК електрик" в Радомир, произвеждащи електрически табла, включително и за железниците на Европа. Българските фирми също са изключително добре поставени на световния пазар. "Електроинвент" произвежда т. нар. складове за електрическа енергия, които се инсталират в Германия, Великобритания и редица азиатски страни. АТМ електроникс, "Датекс" - най-големият производител на касови апарати в региона, "Алмот" - за електрически мотори и генератори за САЩ, "Динамо" Сливен и др.
Електротехническа и електронна инженерна индустрия в ЕС е експортно ориентирана. Нейният експорт обхваща 35% от общата индустриална продукция, докато средно за преработващата промишленост в ЕС този дял 25%.
В България секторът е на първо място по експорт през последните 2 г. За 2017 г. износът достигна почти 3 млрд. евро, като в статистиката не влизат всички електронни изделия. Ако включим и тях, ще достигнем износ за 6 млрд. лева, което е почти 12 % от общия експорт на България, казва Румен Атанасов, председател на БАСЕЛ.
Според официални данни от германската статистика, през 2016 и 2017 година износът на продукти на сектор "Електроника и електротехника" от България за Германия надвиши за първи път, и то устойчиво, вноса от Германия за България на подобни продукти. Става въпрос предимно за електрически устройства, апарати, кабели, акумулатори, печатни платки, силова електроника.
Браншът „Електротехника и електроника", представен от стокова група
„85 Електрически машини", показва най-значителен прогрес в износа от България. От 2007 до 2017 г. износът на тази стокова група се увеличава 3,5 пъти - от 1,5 млрд. лева до 5,2 млрд. лева. И от пето място в началото на периода, излиза на първо място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай