Данъчни проверили 334 мафиоти и техни фирми

Приходите от налози се увеличиха с 1,55 млрд. лв. за година

Данъчни проверили 334 мафиоти и техни фирми | StandartNews.com

Данъчните не само събират приходите в хазната, но с ГД БОП работят и срещу икономическата мафия в страната. За оказване на експертна помощ и подпомагане на разследването на организираната престъпност, свързана с данъчни престъпления, през 2016 г. въз основа на Споразумение между ГД БОП и НАП, приходната агенция е извършила анализ и класифициране на 334 задължени лица, участници в измами. Става въпрос за граждани и фирми, които организирано са правили опити да ощетят хазната.

Освен това са описани 82 схеми на данъчни измами и 617 данъчни профили на задължени лица. От НАП са изготвили 495 справки за лица, осъществени са 115 срещи с оперативни работници от ГД БОП и други разследващи органи. Това е записано в доклад на МФ за прилагането на стратегията за справяне със сенчестата икономика.

За по-ефективна борба с контрабандата работи Междуведомствен координационен център (МКЦ). Целта на центъра е да се засили сътрудничеството между НАП, Агенция "Митници", МВР, ДАНС и ИА „Автомобилна администрация". Ведомствата участват в МКЦ със свои представители, работещи в условията на непрекъснато 24-часово дежурство.

В рамките на дейността на центъра през 2016 г. е извършено проучване и анализ на данъчна информация по досъдебни производства и други преписки за 42 случая, изготвени са описания на механизмите на данъчните измами, в които са въвлечени 587 граждани и фирми и са предприети проверки и ревизии спрямо 369 дружества, декларирали внос от ЕС. През 2016 г. са анализирани общо 54 430 лица от гледна точка на наличие или липса на индикации за участие в схеми на данъчни и/или осигурителни измами или отклонение от обичайна търговска практика.

Специализираното звено в Специализираната прокуратура е наблюдавало 97 производства, от които 26 образувани през 2016 г. Приблизителната стойност на установените щети е 130 млн. лв.
В резултат на предприетите мерки срещу сивата икономика данъчните приходи в бюджета за 2016 г. са 18,7 млрд. лв., което е с 1,557 млрд. лв. (9,1%) повече от предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай