Данък "уикенд" за пътя до офиса

Данък "уикенд" за пътя до офиса | StandartNews.com

Пътуването със служебна кола от вкъщи до офиса се облага с данък "уикенд" - с ДДС и с 10% корпоративен данък за разходите за поддръжка на автомобила. Това стана ясно на форум, по темата, организиран от Economix.bg. Някои фирми са опитали да избегнат плащането на налога, като дори наемат фиктивно личния гараж на даден служител. „Това обаче превръща пътуването в служебно, а ако се случи пътно-транспортно произшествие и се нанесат вреди на трето лице, работодателят ще бъде отговорен, защото това ще мине в графа „трудова злополука", коментира Росен Иванов, директор на дирекция „Данъчно-осигурителна методология" в НАП.

Промените, които станаха факт през 2016 г., са направени с цел да има равнопоставеност в данъчното облагане, каза Росен Иванов. „Не е честно едни деца да ходят на училище с таблети, закупени без ДДС, а други да ходят с таблети с включен налог. Няма стопанска логика един фирмен актив да се ползва само за лични цели", добави Иванов.

Основната промяна в Закона за ДДС е усъвършенстване на режима на облагане на личното ползване. Въведен е праг, при което отпада въпросът за отчитане на корекции за личното ползване на мобилни телефони. За активи под 5 хил. лв. (без имоти и коли) ще се прави еднократна корекция по чл. 73в (нов).

За недвижими имоти и други материални активи над 5 хил. лв. първоначално лицето трябва да определи съотношение на личното ползване спрямо цялото ползване, след което ежегодно ще прави корекция на реалното лично ползване спрямо първоначално определената пропорция и ще прави корекции за разликата.

Ако например първоначално е определено 10% лично ползване, лицето не признава данъчен кредит за тези 10% при придобиването на стоката. След това всяка година сравнява колко е личното ползване – например, ако е 14% в съответната година, внася допълнително 4% (разликата между първоначално определените 10% и реалните 14%) в съответната година.

Ако първоначално определеното лично ползване е 0% – т.е. активите ще се използват само за бизнес цели, няма да се правят ежегодни корекции, а личното ползване ще се третира като доставка на услуга.

Росен Иванов от НАП е категоричен, че няма вариант да не се облагат активи под 5 хил. лв. Просто те се облагат еднократно, а над 5 хил. лв. данъкът може да се разсрочи във времето.

Фирмите имат два варианта – след изясняване на това с какви намерения се прави покупката (служебни/лични), се избира дали да се ползва пълен данъчен кредит и ежемесечно да се отчитат на НАП за всички корпоративни пътувания, например, или да се избере частичен данъчен кредит с опция за корекция на разходите веднъж годишно.

Според Иванов данъчните не се интересуват от това къде и защо фирмите използват служебния автомобил за лични цели. „Не е нужно да давате отчет за това, НАП следи само ползването за служебни цели. Не е задължително отчитането да става с пътен лист, достатъчна е и една обикновена екселска таблица. Данъчните проверяват единствено документите за служебно ползване и ако там има нещо нередно, имат основание да оспорят данъчния кредит", допълни Иванов.

Според данъчните много компании са решили проблемите с отчитането на данък „уикенд", като са разделили имуществото на такова, което е само за лични цели (съответно е отписано от активите на фирмата) и такова само за служено ползване. Други фирми пък са започнали да начисляват данък върху разходите на служителите, които ползват фирмени активи за лични нужди. Тук също се начислява и ДДС, добави Иванов.

От бранша споделиха още, че данъчните се фокусират предимно върху проверки на ползването на автомобили. При мобилните телефони и компютрите от НАП се задоволяват само със списъци на устройствата и служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай