Декларация смята дължимите данъци

Декларация смята дължимите данъци | StandartNews.com

Самата данъчна декларация може да пресметне какви данъци върху доходите дължите за 2016 г. Това става, ако използвате данъчна декларация с баркод, която вече е качена на сайта на НАП.

Формулярът може да се свали от интернет и да се попълни офлайн. Удобството за гражданите е, че декларацията изчислява автоматично дължимия данък след попълване на данни за получените доходи, внесените осигуровки и ползваните облекчения. След това декларацията трябва да се разпечата (като върху нея се генерира баркод), да се подпише и подаде - лично в офис на НАП, или да се изпрати по пощата.

Но най-удобният начин за подаване на декларациите е по интернет с персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от офис на НАП. Тази година крайният срок за подаване на данъчните декларации за доходите от 2016 г. е 2 май, защото 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден. Консултации за плащането на данъци и осигуровки могат да се направят на телефона на кол центъра на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лв. се ползва, ако декларацията се подаде по интернет до 31 март. Освен това към момента на подаването човек не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

"Преди гражданите да подадат данъчните си декларации в НАП по интернет, е хубаво да проверят дали нямат стари задължения към държавата, за да могат да ползват отстъпката", каза шефът на дирекция Комуникации в НАП Росен Бъчваров. Проверката за стари задължения става с ПИК. Новото тази година е, че ако човек подаде декларация до 2 май, но разбере че е допуснал грешка, може да подаде коригираща до края на септември. Ако през 2017 г. получаваме приходите си изцяло по банкова сметка, а 80% от разходите ни са също по безкасов начин, можем да ползваме отстъпка от 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лв.

От началото на годината вече са подадени 2200 декларации, от тях над 1200 по интернет, като при тях 80% от хората са ползвали ПИК. Данъчните служби ще работят с плаващо работно време и няма да правят паузи с обедни почивки.
Експертите на НАП напомниха, че фирмите трябва да посочат съставителя на финансовия отчет, който може да бъде физическо или юридическо лице.

"Минималната дължима здравна вноска се увеличава на 18,40 лв. от тази година, след като досега беше 16,80 лв. Здравната вноска за декември, събирана до 25 януари, си остава 16,80 лв.", уточни Росен Бъчваров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай