Децата отрано трябва да имат финансово възпитание

Децата отрано трябва да имат финансово възпитание | StandartNews.com
- Представихте учебното помагало с финансови работилници „За парите и други важни неща: първи стъпки", което е творчески продукт на Вашата фондация и NN България. Всъщност, за кого е предназначено?

 
- То е предназначено за обучение на деца във възрастова група от 7 до 13 години и има за цел по игрови начин да даде базови знания в областта на финансите. Това е помагало за учителите и съдържа детайлни сценарии за активни игри и театър. Именно заради забавната, интерактивна форма на заниманията, освен в училищата, то може да се използва от библиотеки, читалища и други образователни центрове.

- Не е ли твърде сложно, а и излишно, да обучавате малки деца на финанси?


-Хората често имат погрешна представа за финансовото образование – мислят, че то е само за финансисти. А всъщност, всички трябва да притежават уменията да управляват личните си финанси, просто защото качеството на живота им пряко зависи от това. Много проблеми идват от лошото управление на личните финанси – потъване в дългове, грешни инвестиции, изпадане във финансова криза, а от там и в психологическа. А в основата е липса на финансова култура. Затова вярвам, че с финансовото възпитание трябва да се започне отрано. Така знанията и уменията постепенно се превръщат в устойчиви навици. Така ще се избегне често срещания проблем от типа „знам, но не го правя". Например, всички знаем, че е много важно да имаме личен бюджет, но не всички наистина си водят редовно писмено домашно счетоводство.
Децата от ранна възраст трябва да знаят, че трябва да полагат усилия, когато искат да реализират някаква своя мечта, да знаят, че за да имаш пари, трябва да се трудиш. Да имат представа какви разходи имат родителите им и да не настояват да се удовлетворяват всичките им капризи. Тези работилници освен, че дават знания, но и възпитават. Възпитават във взаимопомощ, в толерантност, в доброта, в грижа за другите.


- Голяма амбиция сте си поставили. И как на практика се осъществява това?


- От една страна - с разработването на адекватно като теми и подход учебно съдържание. Тематично следваме разбирането, че управлението на личните финанси има две страни, най-общо казано – умения да печелиш и умения да харчиш. Затова започваме с игри за професии и предприемачество, следвани от такива за финансово планиране, бюджетиране, спестяване, кредити, за разумното пазаруване. Особено интересно е, че в тези финансови теми, сме вплели темите за грижата за околния свят, за човешките взаимоотношения. И най-важното – разчупваме модела на традиционното преподаване и едностранната комуникация и го заменяме с активно участие и съпреживяване.
От друга страна, стремежът ни е да достигнем до максимално много деца. Затова обучаваме преподаватели, които от своя страна работят с малчуганите.


- Интересно е как успявате да обясните например финансовото планиране на второкласници?


- Като поглеждаме към света през очите на децата и поднасяме информацията по забавен и достъпен начин. Ето например, въпросът за „финансово планиране". Помислете си каква е същността му, не е ли начин, процес, чрез който постигаме мечтите си. Именно затова го представяме като „практическа магия за сбъдване на желания", а съставките на тази магия всъщност са стъпките в процеса на планиране и реализация на плана. Всичко това стига до децата по техния начин – с игра, с история, която те съпреживяват. И в допълнение се учат да приемат различния, да бъдат толерантни.


- По каква логика подбрахте темите – имат ли общо с учебния материал, който задължително се изучава в училище?


- Ръководството е разработено така, че следва и дообогатява учебното съдържание на предмета „Технологии и предприемачество" в началната степен на образование. Но подходът ни е комплексен и активностите са разработени така, че да адресират широк спектър компетентности – математическа, езикова, социална, емоционална. Развиват се умения за работа в екип, за аналично мислене, креативност, предприемчивост. Затова игрите могат се използват и по други предмети като „Математика", „Развитие на речта", „Човекът и обществото", „Час на класа" и други, а защо не и по време на знимални, лагери и изнесени (зелени, бели) училища.


- Миналата година издадохте едно друго ръководство за финансово образование за тийнейджъри. Учителите проявяват ли интерес към него и новото затваря ли целия цикъл на финансово образование от от 1 до 12 клас?

- О, да. Първото ръководство с финансови игри за тийнейджъри предизвика голям интерес, през обучение за прилагането му са преминали над 230 учители от цялата страна. Отзивите наистина ни окриляват. А и ни показаха, че работилниците ни са приложими по различни предмети. Дори и по физическо възпитание! Детските работилници всъщност са продължение на тийн-работилниците, като и двата проекта станаха възможни благодарение на подкрепата на нашите партньори - NN България. Така затваряме цикъла от 1 до 12 клас. Програмите за обучение на учители за използване на ръководствата са одобрени от МОН и присъждаме квалификационни кредити по тях. Сега, на 2 и 3 декември 2017 г. в София ще проведем 2 безплатни обучения за учители – на 2-ри ще представим новото ръководство с детските работилници, а на 3-ти декември – тийн работилниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай