Дончев: Не очакваме промяна за парите от ЕС

Дончев: Не очакваме промяна за парите от ЕС | StandartNews.com

Кохезионният пакет, който е ключов за България, номинално дори се увеличава от 371 млрд. евро

Значима промяна в обема финансиране, което получава България от ЕС, не се очаква по никоя от ключовите политики след 2020 г. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на съвместен брифинг с финансовия министър Владислав Горанов по повод обявените предложения на Еврокомисията за многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

Дончев посочи, че кохезионният пакет, който е ключов за България, номинално дори се увеличава от 371 млрд. евро за периода 2014-2020 г. на 373 млрд. евро за 2021-2027 г. Парите по общата селскостопанска политика обаче ще намалеят от 411 на 371 млрд. евро.

По думите на вицепремиера числата не трябва да се гледат само в абсолютни суми, защото след Брекзит Великобритания няма да получава средства от общия бюджет, което ще остави повече ресурси за останалите 27 държави членки.

Дончев заяви още, че се увеличават средствата за миграция и сигурност, които ще бъдат в размер на 62.5 млрд. евро. По тази линия България ще може да получава подкрепа заради охраната на външните граници на ЕС. Научната програма "Хоризонт 2020" също ще бъде със завишен бюджет – от 79 млрд. евро през сегашния програмен период на 97.6 млрд. през следващия.

Парите по "Еразъм +" ще скочат почти двойно – от 14.8 млрд. евро на 30 млрд. евро. "Това е един балансиран бюджет и добра основа за преговори", коментира Дончев. По думите му по предложението на ЕК предстоят тежки преговори, които България като председател на Съвета на ЕС ще задвижи още на 14 май на Съвета по общи въпроси.
Надеждата на българското председателство е преговорите по бюджета на ЕС за следващите 7 г. да приключат преди евроизборите през 2019 г.

До края на председателството си България няма да изразява остри позиции в преговорите, а ще търси сближаване, стана ясно още от думите на Томислав Дончев и Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай