Хората с повече пари на влог от фирмите

Хората с повече пари на влог от фирмите | StandartNews.com

Общата сума на гражданските влогове в банките е по-голяма от тази, която фирмите държат на депозит. От 72-3 милиарда лева общо, около 48 млрд. са на граждани. Ръстът на депозитите е около обичайния - 6-7% годишно, съобщи през БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

"И едните и другите, бидейки в банките, влизат в икономиката, защото тези спестявания се трансформират в кредити. В същото време трябва да имаме предвид, че те покриват или осигуряват 52-3 млрд. кредити, от които 20 млрд. са за гражданите, а останалите се ползват от фирми, т. е. с тези пари се финансира кредитната активност на хората и на бизнеса", обясни Андронов. По думите му, ниските лихви, спокойната икономическа среда, увеличените заетост и доходи провокират част от хората да ги инвестират в различни дейности. "Това е видно напоследък особено в няколко големи града на страната, което означава, че има известно активизиране на парите", каза Андронов.

"Нашите възможности в България са сравнително ограничени и възможностите, които остават пред хората, най-вече са или в различни валути с различни срокове депозити или на пазара на недвижими имоти, когато можеш да си позволиш. Това, разбира се, не трябва де се прави със спекулативни цели, защото при малки спестявания можеш скоро да понесеш и загуби", посочи още шефът на АББ.

Икономиката ни се развива добре, макар и да има още какво да се желае, допълни Андронов. Няма опасност от прегряване, защото сме на здравословните нива на растеж. Сред най-сериозните затруднения на бизнеса е пазарът на труда. Всички сектори изпитват недостиг на работна ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай