КФН препоръчва на БФБ да промени правилата за изчисляване на индексите

КФН препоръчва на БФБ да промени правилата за изчисляване на индексите | StandartNews.com

КФН препоръчва на БФБ да промени правилата за изчисляване на индексите. Това става след проверка на КФН за това коректно ли е решено дружеството Еврохолд България да бъде включени в индекса SOFIX от 20 март.

В резултат на извършена проверка Комисията за финансов надзор констатира, че Правилата за изчисляване на индексите на БФБ допускат изчисляването на фрий-флот капитализацията за акции в случай на увеличение на капитала на публично дружество да се извършва въз основа на входящи данни от различни източници, които могат да не съвпадат предвид времетраенето и поредността на регистрирането на съответните емисии в различните релевантни институции (Търговски регистър, Централен депозитар). От друга страна, критерият за ликвидност също не отговаря като цяло на ниските обеми, търгувани на БФБ през последните години.

В резултат на това, прилагайки Правилата може да се достигне до ситуацията, в която компоненти на индекса да станат акции с много ниска ликвидност, както и такава, за които към момента на преизчисляване на индекса е съществувало несъответствие между обявените и реално записаните акции, посочват от КФН.

Предвид направените констатации КФН препоръча на БФБ в кратък срок да започне процедура за изменение на Правилата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай