Колко високо се цели доларът спрямо лева?

Колко високо се цели доларът спрямо лева? | StandartNews.com

"Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

От известно време за никого вече не е тайна, че доларът се покачва стремително срещу българския лев, като към 23 октомври 2014 година официалният обменен курс за USD/BGN е 1.5438. За сравнение, на 8 май тази година курсът беше 1.4017. С друг думи, за последните малко повече от шест месеца щатският долар е нараснал с над 14 цента спрямо родната валута. Въпросът, който много хора си задават, е „колко още нагоре?".

В условията на валутен борд, българският лев е фиксиран към еврото по курс 1.95583 лева за 1 евро. При това положение движенията по USD/BGN зависят преди всичко от тези по EUR/USD. Затова, ако искаме да правим прогноза за долар/лев, трябва първо да направим такава за евро/долар. Но могат ли изобщо тези движения и промени в котировките да бъдат предвиждани и ако да – как?

Методите, позволяващи подобни постижения не са един или два. Този, който ние използваме се нарича „Вълнови принцип на Елиът". В една от предишите статии в рубриката вече Ви демонстрирахме как, използвайки този метод, успяхме да предвидим последната голяма промяна в тренда на EUR/USD преди всички останали.

Това, което сега ще направим е да опитаме да предвидим следващата Основният постулат на Вълновия принцип на Елиът гласи, че цените на финансовите инструменти се движат съгласно разпознаваеми модели, които са видими на ценовите графики. Главният от тези модели е цикълът от 5 вълни в посоката на тренда, последвани от 3 вълни в обратната посока.

Следващата графика показва как се е движил курсът EUR/USD от 2000 година насам. Не се изненадвайте, ако видите именно 5 вълни нагоре, последвани от три вълни надолу.


Лесно можете да забележите, че покачването от 0.8225 през 2000 година до 1.6038 през 2008 изглежда точно както очаквахме – като пет вълни на поскъпване. Съгласно теорията, след края на вълна (5) дойде ред на трите вълни в посока поевтиняване, обозначени с W-X-Y. Когато вълна Y приключи, можем да очакваме подновяване на възхода, започнал през 2000 година. Нека разгледаме периода 2008-2014 по-отблизо. 

В предишната ни статия за евро/долар вече Ви показахме тази графика. Тогава казахме, че „нива на Еврото от около 1.15 спрямо щатския долар са много вероятни. Спрямо сегашните стойности това би означавало срив от още 13-15 цента."

Какво означава това за USD/BGN? За да отговорим, ще трябва да потърсим приликите между горната графика и тази на долар/лев. Всъщност, по-скоро трябва да открием единствената разлика между тях. 

Поради връзката между лева и еврото, единствената разлика между тази и предишната графика е, че тази сякаш е обърната наопаки. В такъв случай, ако очакваме още около 15 цента надолу по EUR/USD, то не е ли естествено да очакваме още около 15 цента нагоре по USD/BGN?

Простата сметка показва, че 1.55 плюс 0.15 прави 1.70. Изглежа, че 1.70 е нивото, към което ще се цели щатският долар спрямо българския лев през следващата година или две. Едва след достигането на тази зона е добре да се подготвим за ново обръщане на посоката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай