Левон Хампарцумян: Имаме резерв за отпускане на повече кредити

Левон Хампарцумян: Имаме резерв за отпускане на повече кредити | StandartNews.com

„Имаме резерв за растеж стига да има добри проекти и стремеж за потребление", това каза пред БНТ Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Коментарът му беше по темата за депозитите и кредити и съотношението им.

„Смята се, че около 100% баланс е консервативно. Между 120 и 130% кредит спрямо депозит се смята за нормално в години на силен растеж. В момента сме на около 80%. От тази гледна точка България е в благоприятна ситуация", допълни банкерът.

Той обясни, че банките ценообразуват на базата на пазарна логика, но тенденцията лихвите да отиват надолу говори за по-добра икономика и приближаване на условията към тези в най-развитите европейски страни.
"В момента лихвените нива са доста близко до исторически най-ниските си нива. По-скоро би трябвало да очакваме някакво повишение, отколкото още много да падат. Лихвите трябва да са поносими и да бъдат възприемани като справедливи", допълни още Хампарцумян.

Той е категоричен, че няма изгоден или неизгоден момент за теглене на кредит, тъй като кредитът е вид взимане от бъдещия доход. Колкото по-голям и сравнително сигурен е той, толкова условията по кредита са по-добри, обясни още банкерът. Според него чуждите инвестиции биха могли да дадат допълнителен тласък на икономическия растеж в страната.

Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк са ръстът на БВП да достигне своята най-висока точка през следващата година от около 4%. Решението на хората дали да потребяват обаче, в това число и дали да си купят нов имот, не зависи само от макроикономическите данни, а е комплекс от много фактори, най-вече житейския етап, в който се намират.

Банкерът обясни, че трябва да бъдем внимателни със споделяне на личните данни в онлайн пространството, тъй като възможността за измами съществува. Трябва да развием рефлекс да пазим парите си и да сме внимателни със споделянето на личните данни. За целта е важно да спазваме инструкциите, които банката или друг посредник ни дава. „Смятам, че бъдещето на електронната идентификация на личността е в биометрията", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай