Менда Стоянова: Вдигането на минималната заплата е предизвикателство към бюджета

Менда Стоянова: Вдигането на минималната заплата е предизвикателство към бюджета | StandartNews.com

За да има повишение на заплатите въобще, така че те да достигнат европейски нива, се налага преструктуриране на икономиката и ориентиране към високопродуктивни отрасли, които носят висока добавена стойност, обяви депутатът от ГЕРБ и председател на финансовата комисия в НС Менда Стоянова пред БНТ.

Тя бе категорична, че не може държавата да се меси пряко във всяко увеличение на доходите и предрече, че ще има повече разходи за държавна сметка заради скока на минималната работна заплата.

Ако наистина от 2018 година минималната работна заплата стане 510 лева, така както е предвидено и тя продължи да расте в следващите години с един ръст от по 10%, това означава, че в някои бюджетни сфери средната работна заплата ще се изравни с минималната за страната, което е недопустимо, тъй като там работят хора с образование, квалификация и т.н. Това е социалната сфера, а там е изключително трудна работата. Там се работи на терен с хора в неравностойно положение. Сферата на културата - читалища, библиотеки, галерии и т.н., където скоро средната заплата също ще стане минимална. Така че това е от една страна стимулирайки ръста на доходите чрез административното вдигане на минималната работна заплата, това е едно предизвикателство и пред бюджета. Защото това означава, че трябва да се направи по-късно и следващата крачка, към увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, заяви Стоянова.

Тя допълни, че в първите 9 месеца на следващата година ще стане ясно колко ще е следващото увеличение на учителските заплати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай