МВФ очаква 3,4% глобален растеж

МВФ очаква 3,4% глобален растеж | StandartNews.com

След умерените резултати през 2016 г. глобалната икономическа активност ще се ускори през 2017 и 2018 г., особено в развиващите се икономики. Има обаче редица варианти за възможните резултати около прогнозите предвид несигурността около политическата позиция на новата администрация на САЩ и последиците от нея на глобално ниво. Това посочват от Международния валутен фонд (МВФ) в актуализираните си прогнози за 2017 г.

От МВФ очакват глобалният икономически растеж за 2016 г. да достигне 3,1%, колкото беше посочено и в прогнозата на фонда от октомври. Очакванията са икономическата активност както в развитите икономики, така и на развиващите се пазари да се ускори през 2017-18 г., като глобалният растеж през двете години ще достигне съответно 3,4% и 3,6% - без промяна спрямо оценките през октомври.

Според новия доклад развитите икономики ще се разширят с 1,9% през 2017 г. и с 2% през 2018 г., което е съответно с 0,1 и 0,2 процентни пункта над предишните прогнози. Докладът обаче подчертава, че тази прогноза е особено несигурна в светлината на потенциалните промени в политическата позиция на САЩ.

Най-голяма е вероятността очакванията за САЩ да претърпят корекции заради различните възможни сценарии. В оценката си докладът се базира на въвеждането на фискални стимули, които ще ускорят растежа до 2,3% през 2017 г. и 2,5% през 2018 г. - общ ръст на БВП от половин процентен пункт спрямо прогнозата през октомври.

Очакванията за растежа през 2017 г. са коригирани нагоре и за Германия (1,5% от 1,4% в предишната актуализация), Япония (0,8% от 0,6%), Испания (2,3% от 2,2%) и Обединеното кралство (1,5% от 1,1%), най-вече заради по-силно от очакваното представяне в края на 2016 г. Тези възходящи промени компенсират сериозно корекциите надолу в перспективите на Италия (0,7% от 0,9%) и Саудитска Арабия (0,4% от 2%). Прогнозите за Русия остават без промяна (1,1%), а за Китай са повишени с 3 процентни пункта до 6,5%.

Според доклада обаче основният фактор, който лежи в засилването на глобалните перспективи през 2017-2018 г., е прогнозираното ускоряване на развиващите се икономики. Тази прогноза отразява постепенна нормализация на условията в няколко големи икономики, които в момента изживяват макроикономически напрежения. Очаква се растежът в развиващите се икономики да достигне 4,5% през 2017 г. - с около 0,1 пр. пункта по-малко от данните през октомври. През 2018 г. обаче ръстът ще се ускори до 4,8%.

Потенциално разширяване на глобалните дисбаланси заедно с евентуални остри движения на обменните курсове може допълнително да засилят протекционисткия натиск, посочват от МВФ. В онези икономики, където балансите останат затруднени, недостатъчният напредък по реформите може да доведе до трайно по-слаб растеж и инфлация с отрицателни влияния върху дълговата динамика, добавят от фонда.

Подкрепата на активността от политическите стимули в САЩ и/или Китай може да се окаже по-голяма от сегашните прогнози, а това ще предизвиква по-силно възстановяване на активността при търговските им партньори, освен ако положителните влияния не се ограничат от протекционистки политики, смятат от МВФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай