Най-често спестяват мъже със заплата между 700 и 1000 лв.

Най-често спестяват мъже със заплата между 700 и 1000 лв. | StandartNews.com

Най-често спестяват мъже между 35-44 години, със заплата между 700 и 1000 лв. Това стана ясно по време на втория „Ден на инвестициите", организиран от УниКредит Булбанк, в партньорство с Pioneer Investments и Алианц България. По време на форума беше даден отговор на въпросите: Защо е важно да управлявам спестяванията си и как те да работят за мен? и Какви са световните тенденции в инвестирането?

„Денят на инвестициите" беше открит от председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. „Няма как да сме по-добре от клиентите си, затова правим този втори Ден на инвестициите. Идеята му е да помагаме на клиентите да стават по-добри в управлението на парите си", каза банкерът.

След него в дискусията се включи Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„Българите обичат да спестяват, това е в културата на нацията ни. Затова е добре да познаваме различни и разнообразни форми на спестяване и инвестиции", обясни Цветанка Минчева. Тя направи профил на средностатистически потребител на директни инвестиции и спестовни планове: В повечето случаи това са мъже от големите градовете, между 35-44 години, със заплата между 700 и 1000 лв.

„Това показва, че твърдението, че трябва да имаш високи доходи, за да инвестираш, е мит", обясни директорът Банкиране на дребно.

УниКредит Булбанк направи дълбочинно изследване на свои клиенти чрез интервюта, в които ги пита: Какво ви пречи на инвестирате?

Резултатите показаха, че клиентите най-често имат следните притеснения:

- Тези продукти са основно за юридически лица
- Необходими са големи суми, за да инвестираш
- Риск от загуба на спестяванията
- Дълъг период на инвестицията

Цветанка Минчева опроверга напълно тези страхове като показа, че според данни на банката средната продължителност на един депозит е 7 години, а внесената сума е 4000 лв.

„Тази сума е подходяща за инвестиция на парите ни в различни продукти. Много е важно да диверсифицираме спестяванията, които искаме да вложим. Можем да направим инвестиция и с 20 евро, идеята е да знаем, какво искаме да постигнем и да го кажем на експертите, с които работим или да поискаме съвет от тях", обясни директорът банкиране на дребно.

След нея изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев даде прогноза какво да очакваме тази година от инвестиционните пазари.

"Въпреки неочакваните геополитически събития, тази година можем да очакваме: Световната икономика бавно да увеличава темпа си на ръст; Ограничаване на експанзивната монетарна политика в Европа и Азия; Рестриктивни монетарни мерки с очаквания за фискална подкрепа на потреблението и бизнеса в САЩ и основна роля за преодоляване на съществуващите геополитически рискове и въздействието им върху пазарите", обясни Димитър Желев.

Думите му бяха допълнени и от София Христова, Председател на ИК на Алианц България Холдинг и изпълнителен директор на ПОД Алианц България. Тя ни посъветва да започнем да инвестираме по-рано, за да може да се възползваме максимално от фактора време.

Във втората част на Конференция „Ден на инвестициите II", Петр Шимчак, директор Продажби, Pioneer Asset Managemen и Явор Ачев, мениджър за България, Pioneer Investments издадоха формулата за успех на добрата инвестиция:

FI = R x(r + e2 )t – S

FI - ФИНАНСОВА НЕЗАВИСИМОСТ

R - рационалност = диверсификация и застраховка живот; вдъхновение от най-богатите

E - емоции = малко страх помага. Паниката вреди. Инвестирането може да бъде забавно

T - време = загубеното време не може да се върне. Сложните дейности трябва да бъдат само в дългосрочен план

R - отговорност = редовни инвестиции от 10-20% от приходите могат да доведат до пасивни приходи много преди пенсионирането

S - спекулация = Спекулацията е игра с нулев резултат. Много хора губят приходи.

„При инвестирането са важни 3 ключови неща: да обогатяваме финансовата си култура, да изберем правилни партньори и да започнем максимално рано", завърши дискусията по темата Енрико Минити, главен оперативен директор и зам.-председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай