ОБЗОР: Бюджетът с излишък от 2,321 млрд. лв.

ОБЗОР: Бюджетът с излишък от 2,321 млрд. лв. | StandartNews.com

Държавният бюджет има излишък от 2,321 млрд. лв. (2,3% от БВП) към края на ноември, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Само за месец ноември обаче хазната има дефицит от 172,4 млн. лв. Това се дължи на факта, че част от планираните разходи се концентрират в последните месеци на годината. Причината е в по-високите разходи, свързани с разплащане на инфраструктурни и инвестиционни проекти предвид етапите на тяхното изпълнение и приключване на строителния сезон. Освен това през есенно-зимния сезон са по-високи социалните разходи, разходите за издръжка и др.

Приходите в държавния бюджет до края на ноември са в размер на 31,895 млрд. лв. (90% от годишния план). Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2,389 млрд. лв. (8,5%) спрямо същия период на миналата година. Но получените пари от фондовете на ЕС са по-малко от миналата година като са само 46,9% от плана за цялата година. Това намаление се дължи на големите суми, които бяха получени от ЕС в началото на 2016 г. за извършени разходи в края на 2015 г., когато бе пикът на плащанията по проектите за предходния програмен период 2007–2013 г., коментират от МФ.

Разходите на хазната до края на ноември са 29,574 млрд. лв., което е 80,4% от годишния план. Разходите за същия период на миналата година са по-малко - 27,618 млрд. лв. Ръстът на разходите е основно поради по-високия размер на социалните и здравни плащания, вдигането на пенсиите, както и по-високите разходи за субсидии и за персонал, включително и поради ръста на разходите за осигурителни вноски, коментират от МФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай