Още 150 млн. евро за евтини бизнес кредити

Още 150 млн. евро за евтини бизнес кредити | StandartNews.com

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново споразумение за още 150 млн. евро по програма COSME на Европейската комисия. През 2016 г. банката получи 100 млн. евро от ЕИФ.

Програмата COSME е част от подкрепата, осигурена от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа, популярен като "Плана Юнкер".

До този момент, в рамките на програмата COSME, за малко повече от една година, Райфайзенбанк е финансирала 384 проекта на бизнеса.

Благодарение на второто споразумение, стотици малки и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 250 млн. евро.

"Подемът в икономиката през последните години повишава инвестициите, които прави българският бизнес, а това води и до повишено търсене на финансиране", коментира Оливър Рьогл, председател на Управителния съвет на Райфайзенбанк (България). По думите му, благодарение на споразуменията с ЕИФ по трите програми – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за над 350 млн. евро, банката ще предостави на българските малки и средни предприятия финансиране при значително облекчени изисквания.

Програма COSME осигурява на малките и средни компании подобрен достъп до инвестиционно, оборотно и лизингово финансиране при по-ниски нива на обезпечение. Максималният размер на кредитите е 3 млн. евро, а срокът – до 10 години за инвестиционни и до 5 години за оборотни кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай