ОТ ФОРУМА НА EБВР: Банковият сектор пред мащабна трансформация

ОТ ФОРУМА НА EБВР:  Банковият сектор пред мащабна трансформация | StandartNews.com

Банковият сектор никога не е преминавал през такава мащабна трансформация, като протичащата в момента. Процесът стана особено осезаем през последните години по три основни причини: променящите се клиентски модели на поведение, регулаторните изисквания и потенциалните нови играчи в лицето на финтех компаниите. Това заяви Андреа Диаманти, директор "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" в УниКредит, който беше модератор на панел, посветен на иновациите в банкирането по време на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/.

Форумът се проведе в конгресния център King Hussein Bin Talal, който се намира на брега на Мъртво море, близо до йорданската столица Аман.

Сред предимствата на банките в бързопроменящата се среда Диаманти посочи голямата клиентска база, изградените отношения и доверието, на което се радват кредитните институции. В полза на финтех компаниите пък е скоростта, с която могат да реализират една идея до продукт. „Сега е моментът, в който добре установеният банков бизнес ще трябва да се справи с предизвикателството от навлизането на технологиите и да превърне дигитализацията във възможност, а не в заплаха", каза Диаманти. Според него внедряването на нови технологии не е новост, но появяването на повече конкуренция променя фокуса на бизнеса и вниманието към иновации. „Важно е те да се правят в диалог с клиента", коментира още Диаманти.

Той цитира данни, според които над 70% от американците под 35 г. и над 60% на възраст между 35 и 55 години биха купили продукт от технологична компания. „Това е тенденция, която може да се развие и в Европа", допълни Диаманти. По думите му, банките не бива да гледат на финтех компаниите като заплаха, а напротив, трябва да работят заедно, за да предоставят по-добри услуги на клиентите. Ключово е иновациите, които се въвеждат в банковия бизнес, да са желани от клиентите.

„Банкирането е бизнес за хората, а за иновациите това важи дори с по-голяма сила", поясни директорът "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" в УниКредит.

„При иновациите е ключово улесняването на процесите. Важно е клиентите да получават бързи и качествени услуги, от които имат нужда", допълни Джовани Лусини, директор "Иновации и Търговска стратегия за ЦИЕ" на УниКредит Булбанк, който също беше участник в панела. Той също е категоричен, че банкирането много променя своята същност.

„Банкирането вече не е само предоставяне на услуги, а по-скоро консултантски бизнес. В него ние трябва да предоставяме на клиентите си услуги, все по-често не само в рамките на една държава", допълни Лусини.
Думите му бяха подкрепени и от Конка Селим, експерт от турската Дениз банк. Според нея, за да е успешна трансформацията в един бизнес, е важно да започне отвътре навън.

„Иновацията трябва да е корпоративна култура във всяка бизнес организация, която иска да се нарича дигитална", обясни експертът. Тя беше категорична, че един бизнес може да бъде наречен иновативен, само ако клиентите го виждат като такъв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай