Отпускат на БАН още 15 милиона

Отпускат на БАН още 15 милиона | StandartNews.com

Допълнителни 15 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2018 г. Това обяви на брифинг в Министерския съвет след среща на ръководството на Българската академия на науките (БАН) с премиера Бойко Борисов, съобщи агенция "Фокус".

Преди два дни от БАН обявиха на пресконференция, че общото събрание на академията ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще проведе протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Екзистенц-минимумът, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лв. - нивата от 2009 г.

За нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа, учените заплашиха да информират омбудсмана Мая Манолова, представителството на Европейската комисия в България, посолствата на страните - членки на ЕС, и международните научни организации.

От БАН настояват за целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях.

Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научноизследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай