Получаваме доклади за трансгранични сделки

Получаваме доклади за трансгранични сделки | StandartNews.com

Българската данъчна администрация ще получава доклади от колегите си в ЕС за редица големи трансгранични сделки. Това става по силата на нови правила, въведени с директива на ЕС. Те ще бъдат въведени в българското законодателство с промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Всъщност промените бяха предложени за обсъждане още през септември миналата година, но не се стигна до приемането им в парламента.

Промените имат съществено значение за засилване на борбата с данъчните измами, укриването на данъци и агресивното данъчно планиране. С предложените от МФ промени в ДОПК се разширява обхвата на автоматичния обмен на информация, като се създават правила за подаване на данни за предварителните данъчни становища във връзка с трансгранични сделки (предварителни трансгранични данъчни становища) и предварителните трансгранични данъчни становища, използвани в областта на трансферното ценообразуване (предварителни споразумения за ценообразуване). Това ще доведе до по-голяма прозрачност за издаваните от страните в ЕС данъчни становища, което ще стимулира справедливата конкуренция в областта на данъчното облагане.

Въпреки че българското законодателство не предвижда издаване на предварителни споразумения за ценообразуване, България ще получава информация за издадените от други държави членки предварителни споразумения за ценообразуване, което е предпоставка за проучване на опит и добри практики в областта на трансферното ценообразуване.

Предварително трансгранично данъчно становище е становище, споразумение или акт с подобен ефект, издадено от приходната администрация или друг държавен или общински орган, което се отнася до тълкуването или прилагането на данъчни разпоредби във връзка с трансгранична сделка или дейност, извършвана от дадено лице в друга страна. Становището следва да е издадено преди извършване на сделката.

Предварително споразумение за ценообразуване е споразумение, уведомление или друг акт с подобен ефект, издадено, изменено или подновено за конкретно лице или група лица от приходната администрация или друг държавен или общински орган едностранно или съвместно със съответните органи на други държави членки, и установява подходящ набор от критерии за определяне на трансферните цени по трансгранична сделка между свързани предприятия преди изпълнението й или определя причисляването на печалби към мястото на стопанска дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай