Ползваме чрез шефа данъчни облекчения

Ползваме чрез шефа данъчни облекчения | StandartNews.com

До края на декември работниците могат да ползват различни данъчни облекчения чрез своите работодатели по основното трудово правоотношение. Сред тях е и данъчното облекчение за деца, според което дължимите налози на един от родителите се намаляват с 20 лв. за едно дете. За две деца облекчението е 40 лв., а за три и повече деца - 60 лв. Двете декларации - за ползване на данъчно облекчение за деца и данъчно облекчение за деца с увреждания, могат да бъдат намерени на сайта на НАП www.nap.bg. Чрез работодател могат да се ползват и други данъчни облекчения като например за намалена работоспособност.

Новото през тази година е, че данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако работникът има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Най-лесният начин да се проверят дълговете към бюджета е като се направи справка на сайта на НАП с безплатен персонален идентификационен код – ПИК, който може да се получи във всеки офис на НАП.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2017 г. могат да се ползват по два начина. Първият е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите на съответното лице до 31 януари 2018 г. В този случай е необходимо работникът да предостави на работодателя си декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (за данъчно облекчение за деца) и/или декларацията по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (за данъчно облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2017 г. Вторият начин е с подаване на годишна данъчна декларация за 2017 г., като срокът за това е до 30 април 2018 г. Към нея трябва да се приложи и Декларация за ползване на данъчното облекчение за деца (образец 2005), и/или Декларация за ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания (образец 2006).

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност дължимите данъци за годината да се намалят с 200 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Към декларацията се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК. Към формуляра за данъчното облекчение за деца и/или деца с увреждания се прилага и декларация от другия родител, че за 2017 г. той няма да ползва намалението, освен ако не попада в изключенията за представяне на този формуляр.

Когато данъчно облекчение е ползвано в пълен размер при работодателя, но човек все пак подава годишна данъчна декларация, към нея не трябва да се прилагат декларациите за данъчно облекчение за деца, както и другите документи, които вече се представени пред работодателя. При ползване на облекченията с подаване на годишна данъчна декларация, гражданите не трябва да имат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на декларацията. Затова, ако в момента имате дългове към хазната, можете да ги платите в началото на 2018 г. и след това да подадете годишна декларация и да ползвате облекченията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай