Последен ден за данъци, глобите стигат до 500 лв.

Последен ден за данъци, глобите стигат до 500 лв. | StandartNews.com

Утре е последният ден за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2015 г. и за плащане на дължимите налози. По принцип последният ден за обявяване на доходите е 30 април, но тази година той беше в събота, затова формулярите може да се пуснат и в следващия работен ден. Който изпусне крайния срок за подаване на декларацията, може да отнесе глоба до 500 лв. Ако се забавите само един-два дни служителите може да ви наложат и сравнително малка санкция от 20-30 лв.

За неверни данни в годишната декларация за доходите глобите са още по-сериозни, като стигат до 1000 лв. А ако става въпрос за умишлено укриване на доходи в изключително големи размери, в Наказателния кодекс е предвиден затвор. Годишна данъчна декларация трябва да пуснат всички, които през 2015 г. са получили доходи извън работната си заплата като например от граждански договори, хонорари, наеми или пък ако са самоосигуряващи се. Утре е и крайният срок за плащане на дължимия данък по декларацията за доходите от 2015 г. Като е важно парите да постъпят по сметката на НАП най-късно до утре. В противен случай започва да се начислява лихва в размер на 10% над основния лихвен процент на БНБ, който за април е 0%. Всички данъци се плащат по една банкова сметка.

Лекари и нотариуси обявяват и осигуровки

Утре е последният ден самоосигуряващите се граждани като нотариуси и лекари на свободна практика да подадат декларация за осигуровките си за 2015 г. Те трябва да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ". Това е и крайният срок, в който самоосигуряващите се трябва да представят таблица 1 и таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към годишната данъчната декларация за доходите от 2015 г. Въз основа на данните от тези таблици се определят окончателният размер на осигурителния им доход и дължимите от тях осигуровки. До утре самоосигуряващите се трябва и да внасят годишните изравнителни вноски за социално и здравно осигуряване.

Изтича срокът и за наеми от 2016 г.

Утре е последният срок за подаване на декларации за дължими данъци за доходи от наеми през първото тримесечие на 2016 г., както и за плащане на първия авансов данък за годината. Ако граждани дават под наем имоти на фирми или самоосигуряващи се като нотариуси, зъболекари и лекари на свободна практика, декларация трябва да подадат наемателите, като те трябва и да внесат в хазната дължимия данък. Но ако наемателят е гражданин, декларация за дължимия данък за тримесечието трябва да подаде хазяинът. Това може да стане по интернет с безплатния персонален идентификационен код, формулярът може да се изпрати по пощата или да се подаде в НАП.
Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на граждани доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Най-често такива доходи са именно наеми, плащани от фирми на граждани. Принципът е, че дължимите авансови данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът, като за доходи, изплатени през четвъртото тримесечие на годината авансов данък не се дължи и съответно не се декларира.

40 000 българи закъсняват

да декларират доходите си пред държавата, въпреки че утре изтича срокът. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Около 2/3 от декларациите се подават на хартия. Останалите вече са пуснати онлайн, но десетки хиляди тепърва ще трябва да декларират доходите в последния момент. Засега не е ясно дали ще се извият опашки пред гишетата на НАП. Но въпреки това данъчните обещават стриктна организация по приемането на данъчните декларации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай