Повече пари за пътища и училища

Повече пари за пътища и училища | StandartNews.com

Управляващите уточняват параметрите на среща в Министерство на финансите

Приоритети в бюджета за следващата година са образованието и пътищата. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който проведе среща в парламента с депутатите от Патриотичния фронт. "Ако зависи от мен, това са моите приоритети. Българските бюджети трябва да инвестират в две направления - в човешкия капитал, което е образование, и в инфраструктурата, знаете, че това е важно за ГЕРБ. Необходимо е да се търси баланс между двете сфери", посочи Горанов. Той бе категоричен, че това може да стане през разходите - да се харчи повече и по-ефективно.

Финансист номер 1 обаче посочи, че повечето от парламентарните групи, подкрепящи правителството, имат желание да се влага повече ресурс и в сектор сигурност и отбрана. До този момент за това се обявиха от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Ако това се очертае като приоритет, очевидно ще има повече пари. Аз не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет", изтъкна Горанов.

Той бе категоричен, че ще предложи ограничаване на дефицита за следващата година до около 2 %. На практика това е намаление с около 1% на заложения за 2015-а дефицит. "За мен е важно да престанем да трупаме дългове. А знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг", подчерта Горанов.

Финансовият министър подкрепя предложението на кметове за облагане и на земеделските земи, присъединени към населените места с промяна в ПУП. "Знаете, че в последните години много земеделски земи влязоха в границите на големите градове. Те остават на практика необлагаеми, а изискват в тях да се влага ресурс и да се изгражда инфраструктура", аргументира се той.
На 14 октомври експерти от четирите партии, подкрепящи управлението, ще се срещнат в Министерство на финансите, за да уточнят параметрите по бюджета. Той ще бъде внесен до края на октомври в НС, каквото е изискването на закона.
Горанов получи похвала от партньорите си в управлението, че съгласува предварително параметрите на бюджета с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай